Jak udělat jablečné pyré? Je univerzální a snadno ho zavaříme či zamrazíme
Jablečné pyré je skvělým řešením, jak zpracovat podzimní úrodu jablek. Využijeme jej jako domácí přesnídávku pro děti, ale i do spousty výtečných receptů - sladkých i slaných. Jablečné pyré je lahodné i s aromatickým kořením a připraveno může být i bez cukru.
Jablečné pyré připravíme velice snadno z dostupných zralých jablek, která rozvaříme a následně rozmixujeme do hladka. Podle chuti pyré dochutíme cukrem, ale bez obav můžeme připravit jablečné pyré i bez cukru. Jeho chuť výborně zvýrazníme přidaným kořením. Takto uvařené pyré využijeme na doslazení snídaňových kaší, lívanců, palačinek, domácích zmrzlin, jako náplň koláčů, muffinů, jako jednu z vrstvev do nepečeného dortu nebo do nejrůznějších omáček k masu.
Jak udělat jablečné pyré
Na jablečné pyré potřebujeme pouze 2 suroviny: jablka a cukr. Často se přidává také citronová šťáva, nastrouhaná citronová kůra a koření jako je skořice, badyán, muškátový oříšek nebo hřebíček, které dodají pyré nádhernou vůni.
- Jablka omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte nebo nastrouhejte na struhadle.
- Dejte do hrnce a podlijte vodou (na 2 kg jablek 250–400 ml vody podle šťavnatosti jablek). Také můžete přidat celé koření, které před mixováním vyjmete.
- Přiveďte k varu a jablka zcela rozvařte. Poté rozmixujte ponorným mixérem dohladka.
- Podle chuti přidejte citronovou šťávu, cukr a mleté koření.
- Pro uchování ve sklenicích zavařte nebo zamrazte odměřené porce v sáčcích.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zavařit jablka bez cukru? Jsou daleko zdravější než s cukrem a stejně chutnají
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Citronová šťáva se v kuchyni rozhodně neztratí. Uplatní se ve sladké i slané kuchyni, je skvělá do nápojů
Komentáře