Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečné pyré je skvělým řešením, jak zpracovat podzimní úrodu jablek. Využijeme jej jako domácí přesnídávku pro děti, ale i do spousty výtečných receptů - sladkých i slaných. Jablečné pyré je lahodné i s aromatickým kořením a připraveno může být i bez cukru.

Jablečné pyré připravíme velice snadno z dostupných zralých jablek, která rozvaříme a následně rozmixujeme do hladka.  Podle chuti pyré dochutíme cukrem, ale bez obav můžeme připravit jablečné pyré i bez cukru. Jeho chuť výborně zvýrazníme přidaným kořením. Takto uvařené pyré využijeme na doslazení snídaňových kaší, lívanců, palačinek, domácích zmrzlin, jako náplň koláčů, muffinů, jako jednu z vrstvev do nepečeného dortu nebo do nejrůznějších omáček k masu. 

Jak udělat jablečné pyré

Na jablečné pyré potřebujeme pouze 2 suroviny: jablka a cukr. Často se přidává také citronová šťáva, nastrouhaná citronová kůra a koření jako je skořice, badyán, muškátový oříšek nebo hřebíček, které dodají pyré nádhernou vůni

  1. Jablka omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte nebo nastrouhejte na struhadle. 
  2. Dejte do hrnce a podlijte vodou (na 2 kg jablek 250–400 ml vody podle šťavnatosti jablek). Také můžete přidat celé koření, které před mixováním vyjmete. 
  3. Přiveďte k varu a jablka zcela rozvařte. Poté rozmixujte ponorným mixérem dohladka.
  4. Podle chuti přidejte citronovou šťávu, cukr a mleté koření. 
  5. Pro uchování ve sklenicích zavařte nebo zamrazte odměřené porce v sáčcích. 
Podle našeho videonávodu můžete vyzkoušet jednoduchou přípravu na zavařená nastrouhaná jablka, která jsou skvělým polotovarem na přípravu jablečného štrůdlu či buchet, poslouží však i jako zdravá svačinka.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky