Jak udělat játrovou omáčku? Je velmi rychlá a s rýží chutná fantasticky
Patříte k milovníkům vnitřností? Právě játra jsou pro naše tělo velmi ceněnou potravinou díky vysokému obsahu důležitých látek. Připravit si je můžete jako minutku, zavářku do polévky či v podobě rychlé a lahodné omáčky.
Játra jsou delikatesa, kterou milujete nebo se jí obloukem vyhnete. Pokud jste se zařadili do první skupiny, tak se vám z játrové omáčky budou sbíhat sliny. Játra patří k potravinám, které jsou plné železa a dalších (pro tělo důležitých) vitamínů. Příprava játrové omáčky je blesková a opravdu velmi snadná. Hodí se k ní téměř jakákoliv příloha, mezi nejoblíbenější patří rýže, bramborová kaše nebo knedlík.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat játrovou omáčku
Na omáčku nejčastěji volíme drůbeží játra, která jsou křehká, šťavnatá a vyhovuje jim krátká tepelná úprava. Kořeníme jednoduše solí, pepřem a kmínem, případně můžeme přidat také bylinky jako je tymián, majoránka či rozmarýn, všechny k játrům chuťově ladí. Nezapomeňte však, že játra solíme až po počátečním opečení, čímž zamezíme ztvrdnutí jater.
- Na 5 porcí játrové omáčky potřebujete: 500 g drůbežích jater, 50 g sádla, 100 g cibule, 60 g hladké mouky a podle potřeby drůbeží vývar (nebo vodu), sůl, drcený kmín a pepř.
- Játra očistěte a nakrájejte nadrobno. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.
- Na sádle zpěňte cibuli, přidejte játra, kmín, pepř a vše za stálého míchání orestujte.
- Zalijte vývarem a krátce povařte.
- Omáčku zahustěte záklechtkou a za průběžného míchání ji pozvolna vařte asi 20 minut. Konzistenci upravte přidáním vývaru.
- Podle chuti osolte, dokořeňte a servírujte s oblíbenou přílohou.
Játrovou omáčku můžete skvěle obměnit přidáním hub, a to jak aromatičtějších lesních, tak běžných žampionů. Pro krémovější chuť doporučujeme přidat trochu smetany.
Komentáře