Jak udělat karamelizované kysané zelí? Chutná báječně. Tento recept nemá chybu
Kysané zelí je báječnou přílohou, na které si rádi pochutnají i odpůrci zeleniny. Tradiční spojení s pečeným masem a knedlíkem si můžete trochu ozvláštnit. Vyzkoušejte podle videonávodu lahodné karamelizované zelí, které vás svou chutí naprosto nadchne.
Knedlík, zelí a kachna - tato kombinace je pro mnohé z nás tím správným a nejlepším svátečním jídlem. Jedinečnou chuť umocníte správně připraveným kysaným zelím, tentokrát můžete zkusit karamelizované, připravené na zlatavé cibulce. Použít můžete bílé i červené zelí.
Jak se dělá karamelizované kysané zelí
Kouzlo spočívá v cukru přidaném ve správnou dobu.
- Na 4 porce budete potřebovat 500 g kysaného zelí, 2 cibule, 3 lžíce cukru krystal, 4 lžíce oleje, silný masový vývar (množství podle potřeby), 2 lžíce hladké mouky, 1 lžičku kmínu a sůl.
- Zelí sceďte, propláchněte a vymačkejte téměř dosucha.
- Do kastrolu nasypte cukr, nechte ho rozpustit a zhnědnout.
- Přidejte olej, promíchejte a nasypte ještě nadrobno nakrájenou cibuli. Míchejte asi deset minut, cibule získá krásně zlatou barvu, ale nesmí se připálit. Pokud se stalo v předchozí fázi, že cukr zhrudkovatěl, tak nyní by se měl zcela rozpustit.
- Dále přidejte trochu horkého vývaru, přisypte zelí, kmín a trochu soli. Promíchejte a za občasného zamíchání nechte vývar vydusit.
- Tento postup ještě zopakujte a pak zelí zlehka posypte hladkou moukou a zasmahněte.
- Ještě jednou zalijte vývarem a při mírné teplotě duste cca 15 minut, aby zelí získalo požadovanou konzistenci. Podle chuti dosolte.
- Podávejte s knedlíkem a s pečeným masem. Vegetariáni si určitě také poradí - vynechají silný masový vývar a místo masa lze použít sójové nudličky na cibulce a kmíně.
Podívejte se na kompletní recept na karamelizované kysané zelí. Doporučujeme si přečíst také komentáře od našich čtenářů, dozvíte se celou řadu doporučení, rad a osobních zkušeností.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co říkáte na karamelizované kysané zelí? Budeme rádi, když nám o tom napíšete.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit silný masový vývar. Máme pro vás jednoduchý postup
Jak na to, aby měly domácí houskové knedlíky pěkný povrch a nepraskaly. Stačí použít jednoduchou radu
Zelí podle Jana Punčocháře: „Nejraději mám to čerstvé a zkaramelizované,“ říká slavný šéfkuchař, který přidal i pár vychytávek
Komentáře