Jak připravit kuře na paprice bez smetany? Vyzkoušejte kuřecí paprikáš nebo kuřecí perkelt
Kuře na paprice zná každý strávník - ať z domova, z restaurace nebo ze školní jídelny. Jde o pokrm původně z Maďarska, nazývaný "kuřecí paprikáš" nebo také "kuřecí perkelt". Skládá se z kuřecích kousků, tuku, cibule a mleté papriky.
Samotné kuřecí maso nemá příliš výraznou chuť. Jeho předností je rychlá příprava, jemná struktura masa a lehká stravitelnost. Místo kuřete lze použít i slepičí nebo krůtí kousky, ale musíme počítat s delší dobou tepelné úpravy. Ačkoliv se zdá, že na kuřeti na paprice nemůžeme nic zkazit, je lepší dodržovat jistá pravidla, díky kterým bude jídlo opravdu chutné.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Příprava masa před opečením
- Maso omyjeme a osušíme. Je lepší ponechat mu kosti kvůli výraznější chuti - kdo je ale nemá rád, může si kousky vykostit nebo použít už vykostěné maso (prsa, stehenní řízky).
- Kousky osolíme a opepříme. Někdo je ještě obaluje v mouce, aby se osmažily dočervena. Mouka zároveň pokrm zahustí.
Správné restování rozhodne o chuti šťávy
Barva smaženého masa a cibule rozhodne o síle šťávy, jejím množství a hustotě.
- V kastrole rozehřejeme sádlo a maso na něm ze všech stran opečeme, aby kůže dostala růžovou až červenou barvu. Podle stupně opečení bude mít šťáva výraznější chuť. Orestované maso dáme na talíř.
- Mezitím pokrájíme cibuli na drobné kostičky a opečeme ji na sádle po mase do hněda. Čím tmavší bude cibule, tím silnější šťáva, ale nesmíme ji připálit.
Dušení masa a zahušťování omáčky
Už jsme jen krůček k dohotovení. Solíme a kořeníme s rozvahou.
- Na orestovanou cibuli nasypeme papriku, zamícháme, necháme rozvonět a hned zalijeme trochou vody. Pokud budeme papriku smažit dlouho, bude jídlo hořké a budeme muset začít znovu.
- Vložíme kuřecí kousky a dolijeme vodou tak, aby bylo maso jen z části ponořené. Pokud dáme do základu hodně vody, bude šťáva nevýrazná a vodnatá. Osolíme, přidáme bobkový list a nové koření, popřípadě poprášíme pálivou paprikou a dusíme pod pokličkou asi půl hodiny.
- Kuře na paprice můžeme zahustit lžičkou mouky, rozmíchanou ve vodě. Paprikáš ani perkelt se nezahušťují.
Kuře na paprice - klasika české kuchyně
Jde o pokrm, který pochází z maďarského paprikáše, ale v našich podmínkách se jedná o kuře ve smetanové omáčce s paprikou.
- Maso těsně před dohotovením vyjmeme na talíř.
- V troše mléka rozmícháme hladkou mouku, řádně prošleháme, aby nevznikly hrudky, přilijeme smetanu a metličkou spojíme do hladké směsi. Použít můžeme i suchou jíšku.
- Směs nalijeme do omáčky a přitom soustavně mícháme. Omáčku provaříme aspoň po dobu několika minut.
- Mouky dáváme málo - vždy je lepší trochu mouky s mlékem přidat, než ředit moučnatou hustou kaši.
- Po provaření pokrm odstavíme a teprve potom přidáme ocet na dochucení.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Tři tipy, jak zachránit překyselenou omáčku: Snadno pomohou dostupné suroviny z naší kuchyně
Letem masovým světem: Jak v obchodě bezpečně poznat čerstvé kuřecí maso? Všímat si musíme vůně, barvy i obalu
Zvážili jsme, kolik masa vám doma zbyde po vykostění: Z kuřete půlka, z bůčku jen třetina, ale dobře jsou na tom ryby!
Komentáře