Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit kuře na paprice bez smetany? Vyzkoušejte kuřecí paprikáš nebo kuřecí perkelt
Zdroj: Pixabay - RitaE

Kuře na paprice zná každý strávník - ať z domova, z restaurace nebo ze školní jídelny. Jde o pokrm původně z Maďarska, nazývaný "kuřecí paprikáš" nebo také "kuřecí perkelt". Skládá se z kuřecích kousků, tuku, cibule a mleté papriky.

Samotné kuřecí maso nemá příliš výraznou chuť. Jeho předností je rychlá příprava, jemná struktura masa a lehká stravitelnost. Místo kuřete lze použít i slepičí nebo krůtí kousky, ale musíme počítat s delší dobou tepelné úpravy. Ačkoliv se zdá, že na kuřeti na paprice nemůžeme nic zkazit, je lepší dodržovat jistá pravidla, díky kterým bude jídlo opravdu chutné. 

Příprava masa před opečením

Vybereme si celé kuře nebo jen určité kusy - stehna, paličky, prsa.
  • Maso omyjeme a osušíme. Je lepší ponechat mu kosti kvůli výraznější chuti - kdo je ale nemá rád, může si kousky vykostit nebo použít už vykostěné maso (prsa, stehenní řízky).
  • Kousky osolíme a opepříme. Někdo je ještě obaluje v mouce, aby se osmažily dočervena. Mouka zároveň pokrm zahustí.

Správné restování rozhodne o chuti šťávy

Barva smaženého masa a cibule rozhodne o síle šťávy, jejím množství a hustotě.

  • V kastrole rozehřejeme sádlo a maso na něm ze všech stran opečeme, aby kůže dostala růžovou až červenou barvu. Podle stupně opečení bude mít šťáva výraznější chuť. Orestované maso dáme na talíř.
  • Mezitím pokrájíme cibuli na drobné kostičky a opečeme ji na sádle po mase do hněda. Čím tmavší bude cibule, tím silnější šťáva, ale nesmíme ji připálit.

Dušení masa a zahušťování omáčky 

Už jsme jen krůček k dohotovení. Solíme a kořeníme s rozvahou.

  • Na orestovanou cibuli nasypeme papriku, zamícháme, necháme rozvonět a hned zalijeme trochou vody. Pokud budeme papriku smažit dlouho, bude jídlo hořké a budeme muset začít znovu. 
  • Vložíme kuřecí kousky a dolijeme vodou tak, aby bylo maso jen z části ponořené. Pokud dáme do základu hodně vody, bude šťáva nevýrazná a vodnatá. Osolíme, přidáme bobkový list a nové koření, popřípadě poprášíme pálivou paprikou a dusíme pod pokličkou asi půl hodiny.
  • Kuře na paprice můžeme zahustit lžičkou mouky, rozmíchanou ve vodě. Paprikáš ani perkelt se nezahušťují.

Kuře na paprice - klasika české kuchyně

Jde o pokrm, který pochází z maďarského paprikáše, ale v našich podmínkách se jedná o kuře ve smetanové omáčce s paprikou.

  • Maso těsně před dohotovením vyjmeme na talíř.
  • V troše mléka rozmícháme hladkou mouku, řádně prošleháme, aby nevznikly hrudky, přilijeme smetanu a metličkou spojíme do hladké směsi. Použít můžeme i suchou jíšku.
  • Směs nalijeme do omáčky a přitom soustavně mícháme. Omáčku provaříme aspoň po dobu několika minut.
  • Mouky dáváme málo - vždy je lepší trochu mouky s mlékem přidat, než ředit moučnatou hustou kaši.
  • Po provaření pokrm odstavíme a teprve potom přidáme ocet na dochucení.
Kuře na paprice, paprikáš nebo perkelt - ve všech případech jde o směs masa, cibule a papriky v kombinaci se silnou, výraznou šťávou. Podáváme s noky, tarhoňou, knedlíky nebo těstovinami - ale čerstvě upečený chléb je vždy nejlepší.
V našem videu se můžete podívat na přípravu perkeltu ze stehen kuřete: 
 

 

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli