Linecké těsto z domácí pekárny? Je to snadné. Video vám předvede jednoduchý postup
Linecké těsto patří mezi ta nejdůležitější těsta, která se v našich domácnostech před Vánocemi připravují. Dozdobením upečených tvarů získáme celou řadu variant oblíbeného cukroví. Možná přemýšlíte, jak si přípravu lineckého těsta zjednodušit. Co třeba nechat těsto umíchat domácí pekárnu?
Linecké těsto, které vás naučíme, můžete použít nejen na linecké cukroví, ale také na linecké řezy a koláče. Pro množství potřebných surovin si zapamatujte jednoduché pravidlo - 3 2 1. Znamená to, že na tři váhové dávky hladké mouky použijete dvě dávky másla a jednu dávku moučkového cukru.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat linecké těsto v domácí pekárně
Nejprve si připravte domácí pekárnu a také všechny potřebné suroviny. Na základní dávku těsta budete potřebovat 600 g hladké mouky, 400 g másla, 200 g moučkového cukru, 1–2 žloutky (nemusí být) a strouhanou citrónovou kůru.
- Do formy domácí pekárny vložte povolené máslo, které jste nakrájeli na kostičky. Zasypte je cukrem a částí mouky, poté přidejte žloutek.
- Tip 1: Máslo není změklé nebo je dokonce teprve vytažené z mrazničky? Žádný problém. Dejte ho nakrájené ve formě do pekárny a na minutu zapněte program Pečení - během chvilky máslo krásně povolí.
- Jakmile vložíte suroviny na těsto do formy, zvolte program Dort nebo jiný, který je určený na moučníky s kypřicím práškem do pečiva - je to důležité, protože tento program nepředehřívá. Záleží na vaší pekárně, některé pekárny mají program s názvem Nudlové těsto, ten je také vhodný.
- Jakmile pekárnu zapnete, můžete pozorovat, jak vzniká těsto. Zpočátku se máslo moukou jen obalí, ale postupně a po přisypání zbývající mouky se začne v pekárně tvořit "drobenka". Máslo během procesu krásně změkne a vytvoří se hladké těsto. Nenechte se zaskočit tím, že hmota zpočátku nevypadá, že by z ní mohlo vzniknout těsto - nebojte, určitě vznikne.
- Ke konci míchání mu trochu pomůžete tak, že ho budete stěrkou stlačovat dolů, ale jde jen o chvilku a těsto bude hotové - přesně tak, jak to vidíte v instruktážním videu.
- Tip 2: Stejným způsobem snadno připravíte i těsto na vanilkové rohlíčky a medvědí pracny. Čtenářky doporučují vyzkoušet i těsto na perníčky.
Podívejte se na kompletní znění receptu na linecké těsto z domácí pekárny. Doporučujeme přečíst i komentáře, které se pod receptem nachází a není jich zrovna málo. I ty vám pomohou předejít zbytečným chybám při přípravě těsta.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Podívejte se, co vše se dá upéct z lineckého těsta a nechte se inspirovat. Kolik dávek těsta si rovnou připravíte?
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí pekárna zvládne upéct chleba i mazance a taky zavaří džem. Jak ji vybrat a kolik vás to bude stát?
Proč je máslo ve sladké kuchyni tak oblíbené? Nejdůležitější je chuť a vůně
Jak uchovat citronovou kůru. Nastrouhaná citronová kůra provoní naši kuchyň a příjemně dochutí sladké moučníky a dezerty
Komentáře