Jak udělat marinádu na kuřecí maso? Vynikající pikantní marináda s medem je ideální ke grilování
Grilovací sezóna je v plném proudu. Také přemýšlíte, co výborného připravit pro ty nejbližší? Marinováním před grilováním zvýrazníme chuť a docílíme křehkého a šťavnatého masa, na které budou všichni ještě dlouho vzpomínat. Připravte si s námi nezapomenutelnou domácí marinádu podle videa.
Marinování se může zdát jako jednoduchý úkol, nicméně velmi záleží na použitých surovinách a jejich množství. Marináda musí mít správnou konzistenci a se solí bychom měli být opatrní, protože by zanikly ostatní ingredience. Pokud se nám marináda povede, odměnou nám bude šťavnaté a lahodné maso. Můžeme připravit univerzální marinádu, kterou použijeme na různé typy masa. V případě, že máte více času, doporučujeme si připravit marinády zvlášť, protože ne všechny suroviny se hodí ke každému masu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak dlouho nechat maso marinovat
Na marinování nespěchejte, přece jen potřebujeme docílit perfektní chuti. Maso si proto před grilováním připravíme s předstihem. Marinádu rovnoměrně na maso rozetřeme, nespotřebovanou už nevyužijeme. Maso dáme do uzavíratelné krabičky a ihned umístíme do chladničky. Vepřové, hovězí, nebo jehněčí maso marinujeme den až dva dopředu. Kuřecí maso stačí marinovat kratší dobu, obvykle 2 hodiny až jeden den.
Domácí marináda na kuřecí maso
Kuřecí maso patří k nejoblíbenějším a nejčastěji grilovaným masům. Je to především z toho důvodu, že je jemné a šťavnaté, snadno do sebe natáhne chuť marinády a potřebuje pouze krátkou tepelnou úpravu. Výborně se ke kuřecímu masu hodí nasládlé marinády s medem a bylinkami jako je bazalka, oregano, šalvěj, nebo rozmarýn.
Na 300 g kuřecího masa potřebujeme: 1 lžíci medu, 2 lžíce oleje, 4 lžíce kečupu, sójovou omáčku podle chuti, 3 stroužky česneku, 1 cibuli, 1 lžičku sušeného oregana, 1 lžičku sušené nebo čerstvé bazalky, 1/4 lžičky mleté skořice a sůl podle chuti.
- Česnek a cibuli oloupeme. Česnek nakrájíme na plátky a cibuli najemno nasekáme.
- Vložíme do mísy a postupně přidáme ostatní suroviny na marinádu.
- Dobře promícháme a rovnoměrně navrstvíme na očištěné kuřecí maso.
- Zakryjeme potravinovou fólií nebo uložíme do uzavíratelné krabičky.
- Marinujeme v chladničce nejméně 2 hodiny. Poté můžeme grilovat nebo péct.
Jak dlouho kuřecí maso grilovat
Po odležení můžeme marinované kuřecí maso grilovat. Grilováním ještě více vynikne chuť připravené marinády. Kuřecí maso umístíme do rozpáleného grilu a podle velikosti kousků grilujeme přibližně 8-10 minut. Během grilování maso otočíme.
Celý postup na přípravu marinády můžete zhlédnout také v našem video-návodu níže.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Jak grilovat kuře? Je více možností a osvědčených postupů, jak si s grilováním kuřete poradit
7 nejlepších receptů z kuřecího masa. Znáte nejoblíbenější recepty, jejichž základem je kuře?
Komentáře