Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mleté maso je základem mnoha oblíbených jídel. Poradíme, jak ho připravit
Zdroj: Top recepty

Maso si můžeme buď koupit pomleté, nebo si ho pomlet sami v kuchyňském robotu. Není na tom nic složitého a vše si připravíme přesně podle svého přání. Meleme buď jeden druh nebo více druhů masa současně.

Mleté maso nemusí být nic podřadného, zpracujeme do něj jen kvalitní kusy. Takto upravené maso se mnohem lépe kouše, než tuhé pevné kusy, proto ho ocení i děti nebo naopak starší lidé. Můžeme z něho připravovat nejrůznější karbanátky, řízky z mletého masa (holandské řízky), sekanou

Jak na mleté maso

  • Omyté kousky masa meleme nejprve nahrubo, a buď nám to takto již vyhovuje, nebo je pomeleme ještě jednou na jemnější mletí. Na různé druhy pokrmů jsou vhodnější různé typy hrubosti mletí. V některých případech stačí maso pouze nasekat ostrým nožem.
  • K masu již při mletí přidáváme vhodné ochucení, především sůl, koření a bylinky. 
  • Je vhodné rovnou přidat i trochu tekutiny, na 1 kg masa nejvýše 4 dcl. Přidat můžeme např. vývar, mléko, vodu, ale i jogurt nebo pivo.
  • Přístroj po mletí masa velmi pečlivě očistíme a omyjeme.
  • Mleté maso má ještě kratší trvanlivost než maso v celku. Po namletí ho co nejdříve tepelně upravíme. Pokud ho nemůžeme zpracovat hned, uložíme ho do chladna, případně zmrazíme pro pozdější použití. Stejným způsobem nakládáme s koupeným mletým masem.
  • Mleté maso zpracujeme podle zvoleného receptu. Obvykle k masu přidáváme vejce, mouku, strouhanku. Pokud jsme přidali tekutinu již do masa, nejsou obvykle potřeba namočené housky.
  • Z vytvořené hmoty tvarujeme požadované tvary, jde to velmi dobře namočenýma rukama. Tvary ještě obalujeme např. v mouce nebo strouhance, případně v trojobalu. Než vytvarujeme všechnu hmotu, raději vyzkoušíme usmažit první kousek, abychom měli jistotu, že budou tvary dobře držet pohromadě.
Podle následujícího video-receptu si můžete připravit oblíbené holandské řízky z mletého masa a strouhaného sýru. Řízky výborně chutnají k vařeným bramborám nebo k bramborové kaši, na talíři je dozdobíme zeleninou. Výborně se k nim hodí sterilované okurky.
A na co nejraději používáte mleté maso vy? Budeme rádi za vaše tipy do komentářů pod článkem.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky