Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bublanina patří mezi oblíbené české moučníky, které jsou připravené raz dva a chutnají snad každému. Aby však byla bublanina opravdu nadýchaná, je potřeba dodržet několik kroků při její přípravě. V následujících řádcích vám poradíme.

Ačkoliv se většinou bublanina připravuje v letních měsících z čerstvých třešní nebo jahod, nic vám nebrání si ji upéct kdykoliv jindy během roku a zavzpomínat na slunečné dny. Zpracovat do ní můžete i kompotované ovoce schované z léta ve sklepě.

Jak udělat nadýchanou bublaninu

Na bublaninu existuje velké množství různých receptů. Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv, řiďte se následujícími radami:

  • Na bublaninu použijte polohrubou mouku. Ta dokáže podržet konzistenci těsta a zajistí, že moučník bude více nadýchaný, než s moukou hladkou či hrubou.
  • Ingredience, které se běžně skladují v chladu, vyndejte s dostatečným předstihem z lednice. Nejlepší bublaniny dosáhnete pouze se surovinami stejné, pokojové teploty.
  • Žloutky, máslo a moučkový cukr je nutné dostatečně dlouho šlehat, dokud nevznikne hustá pěna. Čím lépe bude pěna našlehaná, tím více bude bublanina nadýchaná.
  • Mouku před pečením prosejte v sítku. Nejenže bude bublanina nadýchanější, ale s moukou se bude i lépe pracovat.
  • Kypřicí prášek zamíchejte do mouky, nesypte ho rovnou do tekutých přísad. Prášek do pečiva totiž ihned po kontaktu s tekutinou reaguje, což si mnohdy nepřejeme. Smícháte-li ho s moukou, tuto reakci zpomalíte.
  • Do mouky byste také neměli zapomenout přidat špetku soli. Díky ní je chuť moučníku výraznější a zdá se nám pak sladší.
  • Pokud bublaninu připravujete z kompotovaného ovoce, nechte ho nejprve co nejvíce okapat. Ovoce nasáté vodou má tendenci klesat ke dnu, což není žádoucí.
  • Také čerstvé ovoce po umytí řádně vysušte. Propadnutí ovoce ke dnu dále zabráníte tím, že ho před přidáním do těsta obalíte v trošce mouky.
  • Jakmile máte těsto připravené, neotálejte, ihned ho přemístěte na plech a šup s ním do trouby. Plech si tedy předem vyložte pečicím papírem nebo vymažte tukem.
  • Bublaninu vkládejte do předehřáté trouby a během pečení troubu otvírejte co nejméně. Zda je moučník hotový, vám prozradí test se špejlí.
  • Před krájením a servírováním nechte bublaninu pořádně vychladnout. V opačném případě by se mohlo stát, že bublanina spadne a nebude tak nadýchaná.

Připadá vám, že upéct bublaninu je vážně věda? Nebojte se, zvládne to každý začátečník, a to zejména tehdy, bude-li postupovat podle našeho videoreceptu na nadýchanou bublaninu s meruňkami.

A s jakým ovocem máte nejraději bublaninu vy? Prozraďte nám to v komentářích.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky