Jak udělat nadýchanou bublaninu? Je nutné dodržet několik zásadních pravidel
Bublanina patří mezi oblíbené české moučníky, které jsou připravené raz dva a chutnají snad každému. Aby však byla bublanina opravdu nadýchaná, je potřeba dodržet několik kroků při její přípravě. V následujících řádcích vám poradíme.
Ačkoliv se většinou bublanina připravuje v letních měsících z čerstvých třešní nebo jahod, nic vám nebrání si ji upéct kdykoliv jindy během roku a zavzpomínat na slunečné dny. Zpracovat do ní můžete i kompotované ovoce schované z léta ve sklepě.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat nadýchanou bublaninu
Na bublaninu existuje velké množství různých receptů. Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv, řiďte se následujícími radami:
- Na bublaninu použijte polohrubou mouku. Ta dokáže podržet konzistenci těsta a zajistí, že moučník bude více nadýchaný, než s moukou hladkou či hrubou.
- Ingredience, které se běžně skladují v chladu, vyndejte s dostatečným předstihem z lednice. Nejlepší bublaniny dosáhnete pouze se surovinami stejné, pokojové teploty.
- Žloutky, máslo a moučkový cukr je nutné dostatečně dlouho šlehat, dokud nevznikne hustá pěna. Čím lépe bude pěna našlehaná, tím více bude bublanina nadýchaná.
- Mouku před pečením prosejte v sítku. Nejenže bude bublanina nadýchanější, ale s moukou se bude i lépe pracovat.
- Kypřicí prášek zamíchejte do mouky, nesypte ho rovnou do tekutých přísad. Prášek do pečiva totiž ihned po kontaktu s tekutinou reaguje, což si mnohdy nepřejeme. Smícháte-li ho s moukou, tuto reakci zpomalíte.
- Do mouky byste také neměli zapomenout přidat špetku soli. Díky ní je chuť moučníku výraznější a zdá se nám pak sladší.
- Pokud bublaninu připravujete z kompotovaného ovoce, nechte ho nejprve co nejvíce okapat. Ovoce nasáté vodou má tendenci klesat ke dnu, což není žádoucí.
- Také čerstvé ovoce po umytí řádně vysušte. Propadnutí ovoce ke dnu dále zabráníte tím, že ho před přidáním do těsta obalíte v trošce mouky.
- Jakmile máte těsto připravené, neotálejte, ihned ho přemístěte na plech a šup s ním do trouby. Plech si tedy předem vyložte pečicím papírem nebo vymažte tukem.
- Bublaninu vkládejte do předehřáté trouby a během pečení troubu otvírejte co nejméně. Zda je moučník hotový, vám prozradí test se špejlí.
- Před krájením a servírováním nechte bublaninu pořádně vychladnout. V opačném případě by se mohlo stát, že bublanina spadne a nebude tak nadýchaná.
Připadá vám, že upéct bublaninu je vážně věda? Nebojte se, zvládne to každý začátečník, a to zejména tehdy, bude-li postupovat podle našeho videoreceptu na nadýchanou bublaninu s meruňkami.
Komentáře