Jak připravit nálev na okurky? Se správně dochuceným lákem budou vaše nakládačky nepřekonatelné
Sezóna okurek nakládaček je v plném proudu a pokud již máme ústa plná, je třeba naplnit i sklenice, aby nic nepřišlo nazmar. Tajemství výtečných sterilovaných okurek tkví ve sladkokyselém nálevu s vůní zeleniny a koření.
Recept na domácí nakládané okurky je často předáván v rodině již po několik generací. Do českých domácností totiž sladkokyselé okurky jednoduše patří. Využíváme je jako přílohu, na chlebíčky, do tradičního salátu a do znojemské omáčky. Chuťově nejlepší jsou mladé okurky nakládačky ve velikosti do 11 cm. A jak na to, vám poradíme v našem článku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit nálev na okurky
Bez dobrého nálevu by byly nakládané okurky zcela bez chuti. Do nálevu patří voda, cukr, ocet a koření. Můžeme použít hotovou směs nakládacího koření na okurky zvanou DEKO a sladidlo sacharin, které zajistí křupavost okurek. Pokud si připravíme vlastní směs koření, na jednu sklenici počítáme: 1 bobkový list, 3 zrnka černého pepře, 3 zrnka nového koření a několik kuliček hořčičného semínka. Nesmíme zapomenout přidat do sklenic také nakrájenou zeleninu jako je mrkev, cibule, pro vůni květenství kopru a pro pikantnost kousek křenu. Množství zeleniny na 10 sklenic je asi 3 kg. Podle některých receptů můžeme přidat i vinné listy.
- Na nálev pro 10 sklenic o objemu 750 ml krátce svaříme (2-3 minuty) 2 l vody, 0,5 l octa, 1 balíček DEKA, 150 g cukru krystal a 25 ks tablet sacharinu.
- Do čistých sklenic naskládáme nakrájenou zeleninu, očištěné okurky a vše zalijeme vychladlým nálevem.
- Okraje sklenic otřeme, dobře zavíčkujeme a zavaříme v hrnci, myčce na nádobí, nebo v troubě.
Vyzkoušejte také nálev na okurky bez vaření, vše jen navrstvíme do sklenic a zavaříme.
Budeme rádi, když se o vaše zkušenosti s nakládáním okurek podělíte s námi do komentářů.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Znojemský nálev na okurky: Základem je správný poměr vody, octa a cukru, lehce pikantní chuť dodá křen
Jak zavářet v obyčejném hrnci. Jednoduché zaváření zvládnou snadno i začátečníci. Potřebujeme jen hrnec a utěrku
Semifinalista MasterChefa Pepa Nemrava radí, jak na znojemskou omáčku: Maso dobře prošpikujte a okurky dejte až nakonec
Komentáře