Jak udělat ořechové máslo? Potřebujete výkonný mixér a něco dobrého na ochucení
Sladká másla z ořechů se poslední dobou těší velké oblibě. Koupíte je ve většině supermarketů, větší výběr potom najdete na internetu. Ořechové máslo si však můžete připravit i doma. Poradíme vám, jak na to.
Ořechové máslo využijete jako dochucovadlo do ovocných smoothies nebo ovesných kaší a jogurtů, můžete si ho namazat na palačinky či lívance nebo mlsat lžičkou rovnou ze skleničky. Doma vyrobené chutná dvakrát lépe.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat ořechové máslo
Máslo lze připravit z jakýchkoliv ořechů. Vyrobit můžete jednodruhové, nebo namíchat více oříšků dohromady - je to jen na vás.
- Připravte si alespoň 250 gramů ořechů. Lepší je volit nesolené, pokud ale bez soli neseženete, promněte je v utěrce, která část soli z ořechů setře. Další sůl už do másla nepřidávejte.
- Aby byla chuť ořechů intenzivnější, nejprve je opražte na pánvi nebo opečte v troubě nastavené na 180 °C asi 10 minut. Do mixéru vkládejte ořechy vychladlé.
- V mixéru se oříšky nejprve nasekají na kousky, poté vznikne jemný prášek, a jakmile se z ořechů začne uvolňovat tuk, začne se rýsovat máslo. V této chvíli přidejte špetku soli.
- Doba mixování se odvíjí od výkonnosti vašeho mixéru. Může to trvat od 5 minut do téměř půl hodiny. V případě potřeby mixér zastavujte a stírejte hmotu z okrajů nádoby do jejího středu.
- Máslo je hotové, jakmile vznikne jemná pasta bez kousků oříšků. Pro krémovější konzistenci můžete přidat lžíci olivového nebo kokosového oleje.
- Hotové máslo můžete ochutit například medem, javorovým nebo čekankovým sirupem, skořicí, perníkovým kořením či kakaem.
- Ochucené máslo ještě chvíli promixujte a přemístěte do uzavíratelné nádoby. Skladujte ho v lednici, kde vydrží asi měsíc.
Palačinky jsou oblíbeným pokrmem nejen dětí, ale i dospělých. Až je budete příště připravovat, zkuste to podle našeho videoreceptu. Místo marmelády smíchejte měkký tvaroh s vaším domácím ořechovým máslem a uvidíte, že si pochutnáte. Přejeme dobrou chuť.
Komentáře