Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ovocné rolky či kůže jsou specialitou z elektrické sušičky nebo z trouby. Chutnají jako zdravé mlsání a můžeme je plnit krémem
Zdroj: Top recepty

Přebytek chutného ovoce můžeme usušit buď klasickým způsobem, v tom případě plody nakrájíme na plátky nebo kostky, nebo můžeme vyzkoušet méně známou specialitu - ovocné placky (rolky, kůže). Připravíme je z rozmixovaného ovoce, které dobře prosušíme.

Sušení placek (rolek, ovocných kůží) je možné v troubě na pečicím papíře nebo na silikonové podložce. Pohodlné a jednoduché je sušení v elektrické sušičce vybavené fóliovými pláty, které se dají rozložit do sušících sít.

Jak připravit pyré na ovocné placky

Na placky použijeme dobře vyzrálé sladké ovoce nebo nespotřebované kompoty či ovocné marmelády.
  • Připravíme si ovoce - buď jeden druh nebo vhodnou kombinaci (sladké s kyselým, méně výrazné s výrazným, snadno dostupné se vzácnějším).
  • Používáme pouze zdravé a kvalitní ovoce, obvykle tyto druhy z přebytků našich zahrad: jablka, hrušky, maliny, meruňky, jahody, rybíz, angrešty, broskve, švestky, ostružiny. 
  • Lze doplnit a zároveň dochutit vzácnějším ovocem, např. banány, kiwi nebo ananasem.
  • Vybrané ovoce umyjeme, odstopkujeme, případně vypeckujeme nebo zbavíme jádřinců. Tužší druhy (jablka, hrušky) raději krátce povaříme.
  • Ovoce rozmixujeme nebo rozmačkáme. Je-li  třeba, přidáme malé množství vody, aby vznikla hladká konzistence.
  • Druhy, které obsahují drobná semínka, lze propasírovat přes síto
  • Směs na placky podle potřeby přisladíme medem, cukrem, přírodním cukrem, vanilkovým cukrem nebo datlovým sirupem.
  • Na okyselení lze použít citronovou nebo pomerančovou šťávu.
  • Pyré můžeme dochutit vhodným kořením (např. skořice). 
  • Do pyré je možné přidat mleté oříšky (mandle, vlašské ořechy), kokos, mletá semena (dýňová, sezamová, slunečnicová), ovesné vločky, zázvor.

Jak usušit ovocné placky

  • Vzniklé pyré rozetřeme na fóliové pláty, rozložené na sítech sušičky a lehce vytřené olejem. Vrstva by měla být vysoká nejvýše 5 mm. 
  • Síta narovnáme do sušičky a spustíme sušení.
  • Sušení probíhá při teplotě 50–55 °C přibližně 10–12 hodin, v závislosti na druhu použitého ovoce.
  • Hotová placka by měla pouze minimálně lepit a neměla by se lámat - to by již signalizovalo přesušenost. 
  • Placky sundáme z fóliových plátů ještě za tepla a je-li třeba, pomůžeme si opatrně nožem. 
  • Hned za tepla je srolujeme a uskladníme na suchém a chladném místě, obvykle v uzavřených vysokých sklenicích. 
  • Jednotlivé placky je vhodné zabalit do potravinářské fólie.
  • Při uložení v temnu si placky lépe uchovají pěknou barvu.

Jak využít ovocné placky

Některé chutnají jen tak, jako malé mlsání. Dají se nakrájet na kousky (nebo vykrájet formičkou) a použít na zdobení jogurtu a různých kaší. Výborné jsou naplněné sladkým krémem (např. tvarohovým). Vyzkoušet můžeme i další dobroty z přebytků jablek.

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky