Ovocné rolky či kůže jsou specialitou z elektrické sušičky nebo z trouby. Chutnají jako zdravé mlsání a můžeme je plnit krémem
Přebytek chutného ovoce můžeme usušit buď klasickým způsobem, v tom případě plody nakrájíme na plátky nebo kostky, nebo můžeme vyzkoušet méně známou specialitu - ovocné placky (rolky, kůže). Připravíme je z rozmixovaného ovoce, které dobře prosušíme.
Sušení placek (rolek, ovocných kůží) je možné v troubě na pečicím papíře nebo na silikonové podložce. Pohodlné a jednoduché je sušení v elektrické sušičce vybavené fóliovými pláty, které se dají rozložit do sušících sít.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit pyré na ovocné placky
- Připravíme si ovoce - buď jeden druh nebo vhodnou kombinaci (sladké s kyselým, méně výrazné s výrazným, snadno dostupné se vzácnějším).
- Používáme pouze zdravé a kvalitní ovoce, obvykle tyto druhy z přebytků našich zahrad: jablka, hrušky, maliny, meruňky, jahody, rybíz, angrešty, broskve, švestky, ostružiny.
- Lze doplnit a zároveň dochutit vzácnějším ovocem, např. banány, kiwi nebo ananasem.
- Vybrané ovoce umyjeme, odstopkujeme, případně vypeckujeme nebo zbavíme jádřinců. Tužší druhy (jablka, hrušky) raději krátce povaříme.
- Ovoce rozmixujeme nebo rozmačkáme. Je-li třeba, přidáme malé množství vody, aby vznikla hladká konzistence.
- Druhy, které obsahují drobná semínka, lze propasírovat přes síto.
- Směs na placky podle potřeby přisladíme medem, cukrem, přírodním cukrem, vanilkovým cukrem nebo datlovým sirupem.
- Na okyselení lze použít citronovou nebo pomerančovou šťávu.
- Pyré můžeme dochutit vhodným kořením (např. skořice).
- Do pyré je možné přidat mleté oříšky (mandle, vlašské ořechy), kokos, mletá semena (dýňová, sezamová, slunečnicová), ovesné vločky, zázvor.
Jak usušit ovocné placky
- Vzniklé pyré rozetřeme na fóliové pláty, rozložené na sítech sušičky a lehce vytřené olejem. Vrstva by měla být vysoká nejvýše 5 mm.
- Síta narovnáme do sušičky a spustíme sušení.
- Sušení probíhá při teplotě 50–55 °C přibližně 10–12 hodin, v závislosti na druhu použitého ovoce.
- Hotová placka by měla pouze minimálně lepit a neměla by se lámat - to by již signalizovalo přesušenost.
- Placky sundáme z fóliových plátů ještě za tepla a je-li třeba, pomůžeme si opatrně nožem.
- Hned za tepla je srolujeme a uskladníme na suchém a chladném místě, obvykle v uzavřených vysokých sklenicích.
- Jednotlivé placky je vhodné zabalit do potravinářské fólie.
- Při uložení v temnu si placky lépe uchovají pěknou barvu.
Jak využít ovocné placky
Některé chutnají jen tak, jako malé mlsání. Dají se nakrájet na kousky (nebo vykrájet formičkou) a použít na zdobení jogurtu a různých kaší. Výborné jsou naplněné sladkým krémem (např. tvarohovým). Vyzkoušet můžeme i další dobroty z přebytků jablek.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se dělá domácí jogurt. Oblíbené postupy na snadnou přípravu v domácích podmínkách
Jak nejlépe zavařit padaná, ale zdravá jablka? V zimě je oceníme do jogurtu i na přípravu oblíbených moučníků
Jak na to, aby nastrouhaná nebo nakrájená jablka nehnědla? Vyzkoušejte osvědčenou techniku našich babiček
Komentáře