Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Musaku známe především z tradičních řeckých taveren, občas ji však můžeme zahlédnout i na jídelních lístcích některých restaurací. Její příprava je trošku časově náročnější, zaručeně si ale na tomto pokrmu pochutnáte.

Dalo by se říci, že musaka jsou takové řecké lasagne, akorát že v řecké verzi se místo těstovin masová směs s rajčaty prokládá pečenými lilky. V některých receptech na musaku však najdeme také plátky brambor.

Jak udělat řeckou musaku

Na řeckou musaku do zapékací formy velikosti 20x20 cm si připravíme: 500 g lilků, 500 g mletého hovězího masa, 2 brambory (nemusí být), 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 1 konzervu krájených rajčat, 60 ml rajčatového protlaku, 30 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 350 ml mléka, 150 g strouhaného eidamu, rostlinný olej, lžičku sušeného oregana, 2 lžičky sušené bazalky, špetku mleté skořice, sůl a pepř.

  • V hluboké pánvi rozpálíme olej, přidáme najemno nakrájenou cibuli a osmažíme ji dozlatova
  • Do pánve prolisujeme česnek, krátce osmahneme a vložíme mleté maso, které necháme zatáhnout.
  • Přisypeme oregano, bazalku a skořici. Přidáme rajčatový protlak, krájená rajčata, přikryjeme pokličkou a dusíme 45 minut.
  • Lilky nakrájíme na tenké plátky, které rozprostřeme na plech vyložený papírem na pečení. Potřeme olejem, osolíme a dáme péct do trouby nahřáté na 180 °C na 10 minut.
  • Pokud chceme musaku připravit s bramborami, nakrájíme je na tenké plátky a dáme péct spolu s lilky. Musaku je však možné udělat i bez nich.
  • Z másla, mouky a mléka připravíme bešamel. Do hotového bešamelu vmícháme polovinu sýru.
  • Uvařenou masovou směs stáhneme z plotny a dochutíme solí a pepřem. Zapékací mísu vymažeme olejem a dáme se do vrstvení.
  • Na dno vyskládáme polovinu množství lilku, případně brambor, zalijeme polovinou masové směsi, přidáme zbytek lilku a brambor, zbytek masa a nakonec nalijeme bešamel.
  • Mísu zakryjeme alobalem a pečeme 45 minut při 180 °C. Poté alobal opatrně sundáme, posypeme zbytkem sýra a dopečeme dalších 15 minut.
Máte nějaké své vychytávky, jak chutně obměnit nebo jinak zvýraznit chuť musaky? Podělte se s námi v komentářích, budeme se těšit a přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky