Jak připravit sekanou? Podle snadného postupu ji zvládne připravit i začátečník
Sekaná patří mezi nejoblíbenější pokrmy české kuchyně. Poradíme vám, jak připravit šťavnatou sekanou, která není náročná na přípravu a přitom chutná báječně. Podle našeho návodu ji snadno připraví i začátečník.
Sekaná je tradiční pochoutka, kterou si nejčastěji dopřáváme s bramborovou kaší, ale chutná i za studena s krajícem čerstvého chleba. Je oblíbená pro svou jednoduchost, variabilitu i výraznou chuť. Ačkoliv se její příprava může zdát snadná, existuje několik triků, které zajistí, že bude nejen šťavnatá, ale i správně dochucená.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat dobrou sekanou
Sekanou lze připravit z jakéhokoliv druhu masa, nejoblíbenější je však kombinace tučnějšího vepřového a hovězího masa.
- Tučnější maso zajišťuje šťavnatost sekané. Proto čím tučnější maso vyberete, tím šťavnatější sekanou budete mít.
- Mleté maso můžete doplnit o strouhaný sýr nebo ho zjemnit smetanou.
- Dále do směsi přidejte podušenou cibuli, vejce, česnek, sůl a pepř.
- Podle potřeby maso zahustěte namočeným pečivem, vločkami nebo strouhankou.
- Směs důkladně promíchejte, delší míchání zajistí vazkost masa a sekaná při pečení nepopraská.
- Utvořte šišky, které zahlaďte mokrýma rukama. Vložte je do trouby vyhřáté na 200 °C.
- Prvních 10 minut pečte na 200 °C a následně teplotu stáhněte na 150 °C, při kterých sekanou dopečte dalších 45 minut.
Příprava sekané je jednoduchá, přesto ji můžete připravit tolika způsoby. Od rozdílného koření po různorodé složení masové směsi. S naším receptem dosáhnete dokonale šťavnaté a lahodné sekané, kterou si oblíbí celá rodina. Vyzkoušejte tento recept a podělte se s námi do komentářů, jaká sekaná je u vás tou nejoblíbenější.
Komentáře