Jak připravit šopský salát. Slavná kombinace zeleniny a balkánského sýra vás nadchne
Saláty jsou báječnou a zdravou součástí našeho jídelníčku, milujeme především ty letní, plné svěžesti a důležitých živin. Do šopského salátu patří krásně barevná plodová zelenina a balkánský sýr, který se postará o výtečnou chuť.
Šopský salát si můžeme připravit i v zimě, suroviny se dají koupit kdykoliv, ale stejně tu správnou a nejlepší chuť má v létě. Rajčata, která dozrála na slunci, křupavé a krásně vybarvené papriky, svěží okurky, to vše nakrájené na úhledné kousky a podávané s příjemně slaným balkánským sýrem. Šopský salát si hospodyňky často upravují podle toho, co jim zrovna jejich kuchyň nabízí, a my pro vás máme mnohokrát vyzkoušený recept, který určitě nezklame.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit šopský salát
Všechna zelenina by měla být kvalitní, zdravá a co nejčerstvější.
- Připravíme si 350 g rajčat, 300 g paprik (zvlášť pěkné jsou různobarevné plody), 1 okurku, 2 menší cibule, 1 svazek petrželové natě, 80 g balkánského sýru, mletý pepř, vinný ocet, 3–4 lžíce olivového oleje a sůl.
- Papriky, rajčata a okurku dobře omyjeme, papriku zbavíme semen, vše nakrájíme na stejně velké kostky a nasypeme do mísy.
- Přidáme na tenká půlkolečka nakrájenou cibuli a nasekanou petrželovou nať.
- Zeleninu osolíme a opepříme, dochutíme olivovým olejem, případně i octem. Dobře promícháme.
- Salát ještě posypeme balkánským sýrem, který buď nahrubo nastrouháme nebo jen rozdrobíme.
- Tip: Při podávání salát ještě můžeme dozdobit čerstvými lístky bazalky a nakrájenými olivami.
Můžete se podívat na celé znění receptu na šopský salát.
Salát podáváme jako hlavní jídlo nebo chutnou večeři. Výborně chutná s bílou vekou, jak je uvedeno v receptu, ale použít můžeme i křupavé bagety nebo jiné pečivo.
Komentáře (4)
A tady mate neco o jeho puvodu a vzniku, prectete si, budete cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0opsk%C3%BD_sal%C3%A1t