Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Saláty jsou báječnou a zdravou součástí našeho jídelníčku, milujeme především ty letní, plné svěžesti a důležitých živin. Do šopského salátu patří krásně barevná plodová zelenina a balkánský sýr, který se postará o výtečnou chuť.

Šopský salát si můžeme připravit i v zimě, suroviny se dají koupit kdykoliv, ale stejně tu správnou a nejlepší chuť má v létě. Rajčata, která dozrála na slunci, křupavé a krásně vybarvené papriky, svěží okurky, to vše nakrájené na úhledné kousky a podávané s příjemně slaným balkánským sýrem. Šopský salát si hospodyňky často upravují podle toho, co jim zrovna jejich kuchyň nabízí, a my pro vás máme mnohokrát vyzkoušený recept, který určitě nezklame.

Jak připravit šopský salát

Všechna zelenina by měla být kvalitní, zdravá a co nejčerstvější.

  1. Připravíme si 350 g rajčat, 300 g paprik (zvlášť pěkné jsou různobarevné plody), 1 okurku, 2 menší cibule, 1 svazek petrželové natě, 80 g balkánského sýru, mletý pepř, vinný ocet, 3–4 lžíce olivového oleje a sůl.
  2. Papriky, rajčata a okurku dobře omyjeme, papriku zbavíme semen, vše nakrájíme na stejně velké kostky a nasypeme do mísy.
  3. Přidáme na tenká půlkolečka nakrájenou cibuli a nasekanou petrželovou nať
  4. Zeleninu osolíme a opepříme, dochutíme olivovým olejem, případně i octem. Dobře promícháme.
  5. Salát ještě posypeme balkánským sýrem, který buď nahrubo nastrouháme nebo jen rozdrobíme. 
  6. Tip: Při podávání salát ještě můžeme dozdobit čerstvými lístky bazalky a nakrájenými olivami.

Můžete se podívat na celé znění receptu na šopský salát.

Salát podáváme jako hlavní jídlo nebo chutnou večeři. Výborně chutná s bílou vekou, jak je uvedeno v receptu, ale použít můžeme i křupavé bagety nebo jiné pečivo.

Podívejte se také, jak připravovat letní těstovinové saláty
Přejeme dobrou chuť a hezké léto.

 

Komentáře

KudrnkaS KudrnkaS

5. 8. 2024 09:19

Pacesko: Dobrý den, děkujeme za doplnění a upřesnění. :)

KudrnkaS KudrnkaS

5. 8. 2024 09:18

bofinka: Děkujeme za doplnění. :)

bofinka

20. 7. 2024 18:42

Pacesko: Vas je velice "zajimavy" postreh, ale prave v Bulharsku se jmenuje Шопска салата, takze proste piseme a cteme se Š ;-) a to jak v bulharstine tak v cestine . . .Ш = Š.
A tady mate neco o jeho puvodu a vzniku, prectete si, budete :-O cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0opsk%C3%BD_sal%C3%A1t

Pacesko

20. 7. 2024 12:22

No, jestli do sopského (nevím kdo kdy změnil S za Š, ale šalát pochází z okolí bulharského městečka Sopa, ne Šopa, takže správně by mělo být Sopský salát) přidáte "balkánský" sýr nebo sýr balkánského typu, již to nebude Sopský salát. Sopský salát se dělá výhradně ze sýru feta. Rozdíl mezii fetou a balsýrem je ten, že feta se dělá z ovčího a kozího mléka, balkánský sýr (i balsýr nebo sýr balkánského typu) se dělá z mléka ovčího a kravského. Balkánské sýry dělají kdekoliv na Balkáně, Fetu (název i složení) má registrováno Řecko a nikdo jiný na světě to nesmí použít.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky