Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Znáte tuto polévkovou vložku, kterou dělávaly naše babičky? Svítek do polévky je podobný palačince a doplnit jej můžeme čerstvými bylinkami. Z každé polévky udělá rázem sváteční záležitost - a přitom je tak snadný.

Svítek může mít více obměn podle dostupných ingrediencí, například svítek piškotový, krupicový nebo bramborový. Všechny však mají jednu společnou složku, kterou jsou vajíčka. Do svítku můžeme přidat 1–2 lžíce nasekaných bylinek, nastrouhaného parmezánu nebo nakrájené a podušené zeleniny. Poté jej pečeme v troubě nebo opékáme na pánvi

Jak udělat svítek do polévky

Na přípravu svítku do polévky nám stačí pouze 3 ingredience, a to mouka, vejce a mléko, případně na dochucení sůl a bylinky. Těsto bude nadýchanější, pokud přidáme sníh z bílků. A jak na to? 

  1. Na 1 dávku svítku do polévky potřebujete: 250 ml mléka, 3 vejce, 70 g hladké mouky a podle chuti sůl, nasekanou pažitku a tuk na smažení (sádlo či máslo). 
  2. V mléce rozšlehejte žloutky, přidejte špetku soli, mouku a nasekanou pažitku
  3. Z bílků ušlehejte pevný sníh a opatrně vmíchejte do těsta. 
  4. Na rozpálenou pánev dejte tuk, nalijte těsto a opečte z obou stran. 
  5. Poté omeletu pevně zatočte a krájejte na tenké roládky, nudličky či kostičky

Tip: Svítek servírujte k polévce v samostatné misce nebo vložte do polévky až těsně před podáváním. 

Velmi podobnou a chutnou vložkou do polévky jsou také celestýnské nudle, smažené z těsta stejného jako na palačinky. Připravit si je můžete podle našeho podrobného videonávodu

Komentáře

Další tipy a triky