Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Recept na jednoduchou sýrovou omáčku se hodí mít po ruce. V situacích, kdy spěcháme a potřebujeme něco hodně rychlého a přitom chutného, co rodinu potěší, můžeme sáhnout právě po něm. Přišli jste zrovna z výletu nebo z práce a za pár minut má být oběd na stole? Se sýrovou omáčkou a vařenými těstovinami to zvládnete hravě.

Jenže sýrovou omáčku oceníte nejen na těstoviny, můžete ji použít i k pečeným nebo vařeným bramborám, skvěle doplní gnocchi, báječně bude chutnat k zelenině vařené v páře (např. květák, brokolice, mrkev nebo fazolky). Zelenina by bez ní pro mnoho strávníků ztratila atraktivitu, ale se sýrovou omáčkou se do ní pustí s chutí.

Co potřebujeme do sýrové omáčky

Jednoduchá jídla často bývají nejlepší. Přesně to platí pro sýrovou omáčku.
  • Základem je bešamel, proto si připravte máslo a hladkou mouku. Od každého stačí jen malé množství. Dále potřebujete mléko, případně smetanu.
  • Využijete do ní sýry, které zrovna máte v ledničce. Každý jí dá trochu jinou chuť. Dobrou volbou je eidam, další chuťově výraznější sýry vezmeme až pro jeho doplnění. A množství? Stačí asi 150 g na 0,5 l omáčky.
  • Omáčku lze ještě vylepšit např. špenátem, výsledkem bude skvělá špenátová omáčka na gnocchi, nebo třeba nakrájenou šunkou, ta bude v omáčce výborná k těstovinám.
  • Chcete omáčku ještě dochutit? Stačí sůl, ale s rozvahou, protože svou slaností přispějí i sýry. Ale omáčku můžete doplnit i česnekem a cibulí.
  • Je vám to málo? Můžete bez obav experimentovat s kořením. Záleží na tom, co máte rádi a k čemu zrovna omáčku chystáte. Někdo dá přednost mletému muškátovému oříšku, jiný jde raději do pikantního koření. Vyzkoušet můžete mletý pepř, chilli nebo italskou směs.
  • A protože omáčka není barevně příliš výrazná, o to víc jídlo hezky ozdobte na talíři. Dobře poslouží lístky čerstvé bazalky a krásně vybarvené rajče.

Jak připravit sýrovou omáčku

Na postupu není nic složitého, ale je potřeba vědět, jak na to.

  • Nejprve připravíme na plotýnce světlou jíšku z másla a hladké mouky. Pečlivě ji mícháme, aby se nepřipálila.
  • Po trochách přiléváme mléko a stále dobře mícháme. Osolíme a pozvolna při nízké teplotě a průběžném míchání ještě povaříme, přibližně po dobu 10–15 minut.
  • Na závěr vypneme plotýnku a přidáváme strouhaný sýr - dáváme ho po hrstkách, každou hrstku dobře vmícháme metličkou, celkové množství sýra určíme podle zvoleného receptu a podle chuti.
  • Omáčku dochutíme po libosti (sůl, koření).

 

Sýrová omáčka na těstoviny za pár minut

Na závěr pro vás máme ještě názorný video-recept, tentokrát doplněný krájenými žampiony z konzervy. Sýrovou omáčku podle něj zvládnou i začátečníci.

  1. Na 4 porce připravíme jíšku z 40 g másla a 30 g hladké mouky. Zlehka ji osmahneme.
  2. Zalijeme ji chladným mlékem (300 ml) a zjemníme 100 ml smetany, krátce povaříme.
  3. Přidáme nastrouhaný sýr (eidam, hermelín, apetito), nakrájené žampiony z konzervy a mícháme do rozpuštění sýru.
  4. Na závěr ještě dochutíme muškátovým oříškem, vegetou, třeným česnekem, oreganem a bazalkou
  5. Dolijeme ještě 100 ml smetany a krátce povaříme.
  6. Podáváme s uvařenými těstovinami. Rychlé jídlo bude chutnat výborně.
Budeme rádi, když nám do komentářů pod článkem napíšete, jak nejraději ochucujete sýrovou omáčku vy. Vaše tipy budou určitě zajímavou inspirací i pro další čtenáře.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky