Jak upéct pečivo sice s droždím, ale bez kynutí? Máme pro vás recepty na koláče, šátečky, záviny a housky
Znáte těsto s kvasnicemi, které nemusí kynout? Žádné čekání na vykynutí není třeba, ba právě naopak. S těstem se hned pracuje. Pečivo z něj je krásně křehoučké, nadýchané a moc dobré.
Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z našeho receptáře. Můžete si upéct výborné koláčky nebo šátečky. Křehké dobroty z nekynutého těsta jsou tučnější a po upečení trvanlivé. Mohla by se vám do nich hodit i výborná ořechová náplň.
Co dobrého z nekynutého těsta
Nekynuté těsto se velmi dobře hodí na záviny, ale náplň si připravíme předem, abychom je co nejrychleji dali upéct. Z nekynutého těsta můžete upéct i křehoučké pletýnky a pokud vás zajímá, jak jim dát správný tvar, podívejte se do dalšího článku s názorným videem.
Jak upéct šátečky bez kynutí
Toto nadýchané pečivo nejvíce oceníte, když máte málo času a potřebujete něco dobrého, třeba pro návštěvu.
- Nejprve si připravte kvásek z mouky, mléka, cukru a droždí. Pokud použijete místo obyčejné mouky mouku špaldovou, budete potřebovat o 5–10 % více mléka.
- Po vzejití přidejte vejce a nakrájené máslo.
- Máte-li sušené kvasnice, rovnou je smíchejte se všemi ostatními surovinami.
- Vypracujte těsto (buď ručně nebo krátce v elektrickém robotu) a když se vám lepí na ruce, dejte ho zabalené do fólie na 10–15 minut do lednice "zatuhnout".
- Poté ho vyválejte na pomoučněném vále na sílu cca 0,5 cm.
- Z vyváleného těsta nakrájejte pomocí rádýlka nebo nože čtverce o velikosti 5–7 cm.
- Ještě před plněním potřete vnitřní okraje rozšlehaným vajíčkem, pak je naplňte (např. povidly), potřete rozšlehaným vajíčkem i zvenku a posypte drobenkou.
- Těsto je tučnější, proto ho pečte na nevymazaném plechu v předem vyhřáté troubě. Při teplotě 180 °C potřebují cca 15 minut.
Pečivo se nedrobí, ale přitom je křehké. Zároveň je trvanlivé, vydrží chutné asi týden, a snadno se mrazí.
Komentáře