Jak udělat skvělé tzatziky? Doplňte svůj pokrm svěžím dipem z okurek, kopru a česneku
Tzatziki jsou původem řecký předkrm, případně příloha k masu. Časem se tato specialita rozšířila i do jiných zemí, a spolu s tím se začaly objevovat větší či menší odlišnosti od původní receptury.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit tzatziky
Tzatziky připravujeme krátce před konzumací. Všechny suroviny do tzatzik promícháme a ještě necháme chvíli vychladit v lednici. Co tedy na tzatziky potřebujeme:
- řecký jogurt - použít můžeme i obyčejný, ideálně smetanový, bílý jogurt nebo třeba zakysanou smetanu
- nastrouhanou okurku - oloupanou okurku nahrubo nastrouháme a vymačkáme z ní šťávu, aby nebyly tzatziky moc řídké. Abychom se opravdu zbavili maxima tekutin, nastrouhanou okurku posolíme, necháme vypotit a až poté vymačkáme.
- kopr - najemno nasekáme
- česnek - prolisujeme
- olivový olej
- bílý pepř a sůl
V některých receptech se najde nejen kopr, ale i máta, případně citronová šťáva. A pokud chcete být opravdu originální, pak se původním receptem na tzatziky můžete jen inspirovat a vyzkoušet je připravit nejen z okurky, ale tentokrát třeba z nastrouhané cukety nebo ředkviček.
Jak ochutit tzatziky
Je určitě nejlepší použít čerstvé suroviny, ale pokud spěcháte, nebo nemáte zkrátka vše po ruce, pak lze použít i kupovanou směs koření určenou přímo na tzatziky. Tato směs obsahuje sušený česnek, bílý pepř a kopr ve vyváženém poměru.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Michael Jackson byl vegetarián, který neměl rád zeleninu, říká zpěvákův osobní kuchař. Král popu ale občas zhřešil smaženým kuřetem
Okurky máme rádi pro jejich křupavost a dietetické vlastnosti. Kromě salátů a kvašáků jsou vhodné i na pleťovou masku
Kopr může mít v kuchyni všestranné použití. Nemusí být nutně jen součástí kulajdy a omáčky
Komentáře