Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřové řízky jsou oblíbenou klasikou české kuchyně, ne vždy jsou ale měkké a šťavnaté tak, jak bychom si přáli. Se správnou přípravou a několika osvědčenými tipy si však zajistíte řízky, které budou chutnat celé rodině.

Vepřové řízky jsou synonymem pro osvědčené jídlo, které potěší snad každého. Ať už je připravujete na všední večeři nebo slavnostní oběd, jejich dokonalost spočívá nejen v chuti, ale především v jejich šťavnatosti. Tvrdé a suché řízky mohou zkazit zážitek z jídla, zatímco měkké a šťavnaté řízky se budou přímo rozplývat v ústech. 

Jak udělat měkké vepřové řízky

Zásadním krokem k úspěchu je dobře zvolené maso, se kterým je správně zacházeno. Máte-li tu možnost, kupte maso přímo od chovatele nebo u oblíbeného řezníka. Vybrat lze i maso z takového chovu, kde se dbá na pohodu zvířat, označovanou welfare. Kvalita života, který zvíře prožilo, má na chuť masa zásadní vliv.

  • Komu nevadí prorostlejší maso, vybere krkovici nebo plec, která během smažení zůstane krásně šťavnatá. Kdo má raději libovější maso, zvolí kýtu nebo kotletu. Takové maso ale doporučujeme marinovat, aby si uchovalo šťavnatost.
  • Maso pokrájené na plátky o tloušťce alespoň 1,5–2 cm naklepejte paličkou. Díky tomu maso změkne. Cílem však není rozbít plátek na půlcentimetrovou podešev, ta by se při smažení rychle vysušila.
  • Nyní je čas na marinování, které masu jen prospěje. Směs z oleje, citronové šťávy, hořčice a česneku je osvědčenou volbou, stejně jako naložení masa do jogurtu, který ho změkčí. Nechte maso marinovat alespoň hodinu, ideálně však přes noc.
  • Následně řízky obalte v klasickém trojobalu, ale vyzkoušet můžete i nahrazení strouhanky kukuřičnými lupínky, případně plátky masa obalit v těstíčku.
  • Smažte na dobře rozpáleném sádle při střední teplotě. Po usmažení nechte přebytečný tuk vsáknout do papírové utěrky.

Příprava měkkých a šťavnatých vepřových řízků nemusí být náročná, pokud se zaměříte na správné postupy a detaily. Kvalitní maso, marinování, šetrné naklepání a přesné smažení jsou kroky, které vás dovedou k dokonalosti. 

Komentáře

Další tipy a triky