Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hrušky jsou velmi oblíbeným ovocem pro svou sladkou chuť i obsah prospěšných látek pro naše tělo. Často je používáme do moučníků, k výrobě kompotů či dětských přesnídávek. Poradíme, jak z hrušek udělat křížaly.

Hrušky konzumujeme především v syrovém stavu, kdy z nich získáváme nejvíce živin. Z tohoto ovoce připravujeme také oblíbené sladké moučníky, kompoty, ale skvěle se hodí i k sýrům, zvěřině, drůbežímu masu nebo do ovocného salátu.

Jak nasušit hrušky na křížaly

Máte-li velkou úrodu hrušek a nestíháte je sníst, zkuste je jednoduše usušit na lahodné křížaly. Získáte tak báječnou, zdravou pochoutku pro děti. Pamatujte, že k sušení je potřeba vybírat pouze zralé plody, které nejsou plesnivé či nahnilé.

  1. Hrušky nejprve omyjte ve vodě a zbavte jádřinců. Ovoce sušíme včetně slupky, která má nejvíce živin. Pokud ji nebudete chtít, je třeba hrušky oloupat.
  2. Podle své chuti je nakrájejte na tenké plátky o síle zhruba 8 mm, případně na čtvrtky či půlky. Avšak větší kusy budou vyžadovat více času k sušení.
  3. Pokud nechcete, aby vám nakrájené hrušky hnědly, je potřeba je na chvíli namočit do vody s citrónovou šťávou. Poté je před sušením důkladně osušte.
  4. Připravené plátky vyskládejte jednotlivě na plech vyložený pečícím papírem.
  5. Vyberte si podle vlastní volby, jak budete hrušky sušit - volně na vzduchu na parapetu či radiátoru, v sušičce na ovoce, kde přímo nastavíte teplotu a čas sušení, nebo v troubě. Pomocí trouby sušte na horkovzdušný program při nižší teplotě, kterou postupně navyšujte na 50–60 °C po dobu zhruba 7–9 hodin. Hotové křížaly poznáte tak, že budou suché a ohebné, bez šťávy.
Čerstvě nasušené ovoce je vysoce návykové a získáte výživnou pochoutku k zobání. A víte, jak správně skladovat sušené ovoce?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář