Jak udělat zázvorový sirup? Lahodný nápoj zahřeje a uleví od nachlazení
Zázvorový sirup je domácím pokladem, který rozhodně nesmí v zimním období chybět ve vaší spíži. Připravujeme jej z čerstvého zázvoru a vychutnáváme jako limonádu, na lžičku či do čaje. Zázvorový sirup je také účinný pomocník při nachlazení a viróze.
Léčivé účinky zázvoru jsou známé od pradávna, a proto jakmile začne chladné počasí, je zázvor výborným pomocníkem, který nás zahřeje a zároveň příznivě působí při nachlazení, bolesti v krku a kašli. Kořen zázvoru hojně využíváme v asijské kuchyni, na přípravu zázvorového čaje i do zásoby na výrobu domácího zázvorového sirupu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat zázvorový sirup
Příprava zázvorového sirupu je snadná, a to pouze z několika málo surovin. Zázvorový sirup je lehce pikantní a chuťově vynikající. Hotový sirup skladujeme v lednici, využíváme v zimním období na přípravu horkých nápojů a v létě do osvěžujících limonád.
- Na přípravu jedné dávky zázvorového sirupu potřebujete: 10 cm čerstvého zázvoru, 1 litr studené vody, 2 bio citróny, 1 kg cukru krupice a ještě šťávu z jednoho citrónu.
- Kořen zázvoru omyjte a i se slupkou nastrouhejte na jemném struhadle.
- Citróny také omyjte a nakrájejte na malé kousky.
- Zázvor dejte do hrnce, zalijte studenou vodou a přidejte citróny.
- Přiveďte k varu a povařte asi 10–15 minut na mírném ohni. Odstavte a nechte 24 hodin louhovat.
- Další den sceďte, přisypte cukr a povařte za stálého míchání 10 minut.
- Poté sirup odstavte a jakmile částečně vychladne, přilijte citrónovou šťávu.
- Zamíchejte a vychladlý sirup plňte do uzavíratelných lahví. Skladujte v lednici.
Komentáře