Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zázvorový sirup je domácím pokladem, který rozhodně nesmí v zimním období chybět ve vaší spíži. Připravujeme jej z čerstvého zázvoru a vychutnáváme jako limonádu, na lžičku či do čaje. Zázvorový sirup je také účinný pomocník při nachlazení a viróze.

Léčivé účinky zázvoru jsou známé od pradávna, a proto jakmile začne chladné počasí, je zázvor výborným pomocníkem, který nás zahřeje a zároveň příznivě působí při nachlazení, bolesti v krku a kašli. Kořen zázvoru hojně využíváme v asijské kuchyni, na přípravu zázvorového čaje i do zásoby na výrobu domácího zázvorového sirupu.

Jak udělat zázvorový sirup

Příprava zázvorového sirupu je snadná, a to pouze z několika málo surovin. Zázvorový sirup je lehce pikantní a chuťově vynikající. Hotový sirup skladujeme v lednici, využíváme v zimním období na přípravu horkých nápojův létě do osvěžujících limonád

  1. Na přípravu jedné dávky zázvorového sirupu potřebujete: 10 cm čerstvého zázvoru, 1 litr studené vody, 2 bio citróny, 1 kg cukru krupice a ještě šťávu z jednoho citrónu. 
  2. Kořen zázvoru omyjte a i se slupkou nastrouhejte na jemném struhadle
  3. Citróny také omyjte a nakrájejte na malé kousky
  4. Zázvor dejte do hrnce, zalijte studenou vodou a přidejte citróny. 
  5. Přiveďte k varu a povařte asi 10–15 minut na mírném ohni. Odstavte a nechte 24 hodin louhovat
  6. Další den sceďte, přisypte cukr a povařte za stálého míchání 10 minut. 
  7. Poté sirup odstavte a jakmile částečně vychladne, přilijte citrónovou šťávu.
  8. Zamíchejte a vychladlý sirup plňte do uzavíratelných lahví. Skladujte v lednici
A jak zázvorový sirup připravit, to můžete zhlédnout také v našem videonávoduPro delší skladování doporučujeme sirup zavařit při teplotě 80 °C. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky