Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zmrzlina je sladká směs smetany nebo mléka, cukru, vajec a přísad, které jí dodávají na hustotě a chuti - vanilka, kakao, ovoce, citrusy. Ušlehaná směs se mrazí několik hodin v kelímcích nebo v nanukových formičkách.

Léto je dlouhé a horké a spotřeba zmrzliny vysoká. Pokud si chceme udržovat váhu, můžeme mlsat zdravěji bez výčitek svědomí - stačí nahradit ingredience ve zmrzlině takovými, které mají nižší kalorickou hodnotu. Poradíme vám, jak na to.

Jak připravit zdravou zmrzlinu

Nahradíme některé ingredience:

  • Místo smetany použijeme mléko, jogurt nebo čistou vodu.
  • Místo cukru sladíme přírodním sladidlem, medem nebo zralým ovocem.
  • Místo vajec přidáme tvaroh a kysanou smetanu s jogurtem.

Základní recept na zdravou zmrzlinu

Rozmixujeme čerstvé nebo kompotované ovoce, přidáme med nebo přírodní sirup či sladidlo, a po dosažení potřebné konzistence přišleháme jogurt nebo tvaroh. Výsledný krém nalijeme do dózy s víkem a necháme přes noc v mrazáku. Po půlhodině můžeme směs promíchat lžící, aby se nevytvářely velké krystalky. To opakujeme alespoň 3x.

Zmrzlinu bez ovoce připravíme rozmixováním tvarohu s vanilkou, kávou, pomerančovou nebo citrónovou šťávou, s kakaem nebo griottkou - podle toho, co máme rádi. Pro inspiraci se můžete podívat na naše video:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky