Jak upéct dobrou veku: S našimi tipy ji hravě zvládnete a další už nekoupíte
Už vás nebaví děravé veky z obchodů, které nelze namazat, protože by vše propadlo těmi šílenými krátery? Ušetřete si nervy i peněženku a upečte si svou vlastní veku. Budete kompletně znát složení, které bude tak kvalitní, jak sami budete chtít.
Máte rádi chlebíčky? V tom případě je domácí vekou dovedete k naprosté dokonalosti. Skvělá veka z kvalitních surovin a navíc vytvořená vlastníma rukama? Pro mnohé nepřestavitelné, ale věřte, ihned bude mít místo ve vašem receptáři.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Tipy k upečení poctivé domácí veky
Je jich několik:
- Droždí používejte vždy to nejčerstvější. Další možností je droždí sušené, z našich zkušeností je lepší to čerstvé.
- Základem je řádně propracované těsto. Máte-li k dispozici kuchyňského robota, rozhodně ho využijte.
- Nebojte se tuku, zajišťuje vláčnost a trvanlivost pečiva. Sádlo je do vek i rohlíků tou nejlepší volbou.
- Nezapomeňte na dvojí kynutí. První kynutí se týká samotného těsta a druhé již finálně vytvarovaných vek.
- Pozorně čtěte zvolený recept, většinou je jedna dávka těsta na dva kusy veky.
- Důležitý je také způsob tvarování veky. Nezapomeňte ji položit spojem dolů, aby jí zůstal požadovaný tvar.
- Před pečením veku postříkejte vodou nebo ji potřete vejcem rozšlehaným v trošce vody.
- Pečte v předem vyhřáté troubě a veku krájejte až po jejím úplném vychladnutí na mřížce.
- Vhodné je péct s plechem na dně trouby, do kterého po vložení vek k pečení nalijete hrnek horké vody. Vzniklá pára zajistí skvělou křupavost i lesk pečiva.
Pustili jste se do přípravy své vlastní veky? Dejte nám vědět do komentářů, jak se vám dařilo. Jste-li nejistí v jednotlivých bodech receptu, zkuste si upéct domácí veku na chlebíčky, postupem vás s lehkostí provede názorné video:
Komentáře