Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak upéct dort, aby se nevyboulil? Pozor na chyby při přípravě a pečení korpusu
Zdroj: Freepik

Piškotové těsto je sladký cukrářský výrobek, vhodný pro pečení lehkých nadýchaných korpusů na dorty, řezy, bublaniny a bábovky. Připravuje se z pěny z cukru a žloutků, spolu s moukou a ušlehaného bílkového sněhu.

Některé piškoty se v troubě vyboulí a dokonce popraskají, což je pro kuchařku nepříjemná situace. Vyboulený dort je ale lepší než dort, který se propadne. Někdy je takový moučník žádaný, pokud ho nechceme na povrchu zdobit krémem.

Jak upéct dort, aby se nevyboulil

Stane se tak z několika možných příčin, kterým lze předejít:

  1. Vysoká teplota v troubě způsobí, že těsto rychle vyběhne a upeče se.
  2. Husté těsto musíme rozetřít mírně na boky formy, aby se nevyboulilo.
  3. Větší množství kypřidla (kypřicí prášek, soda) způsobí vzedmutí těsta.
  4. Dlouho míchané těsto uvolní lepek, při pečení se pak vyboulí a popraská.

Jak napravit vyboulený dort

Vychladlý korpus jednoduše seřízneme do roviny nebo ho ozdobíme tak, aby vyboulení a popraskání vypadalo jako záměr.

Jak připravit piškotový korpus? Podívejte se na naše video a nechte se inspirovat:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky