Jak upéct dort, aby se nevyboulil? Pozor na chyby při přípravě a pečení korpusu
Piškotové těsto je sladký cukrářský výrobek, vhodný pro pečení lehkých nadýchaných korpusů na dorty, řezy, bublaniny a bábovky. Připravuje se z pěny z cukru a žloutků, spolu s moukou a ušlehaného bílkového sněhu.
Některé piškoty se v troubě vyboulí a dokonce popraskají, což je pro kuchařku nepříjemná situace. Vyboulený dort je ale lepší než dort, který se propadne. Někdy je takový moučník žádaný, pokud ho nechceme na povrchu zdobit krémem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct dort, aby se nevyboulil
Stane se tak z několika možných příčin, kterým lze předejít:
- Vysoká teplota v troubě způsobí, že těsto rychle vyběhne a upeče se.
- Husté těsto musíme rozetřít mírně na boky formy, aby se nevyboulilo.
- Větší množství kypřidla (kypřicí prášek, soda) způsobí vzedmutí těsta.
- Dlouho míchané těsto uvolní lepek, při pečení se pak vyboulí a popraská.
Jak napravit vyboulený dort
Vychladlý korpus jednoduše seřízneme do roviny nebo ho ozdobíme tak, aby vyboulení a popraskání vypadalo jako záměr.
Jak připravit piškotový korpus? Podívejte se na naše video a nechte se inspirovat:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jednoduché piškotové těsto na dort pro úplné začátečníky: Snadnější recept asi nenajdete
Nejlepší dortový korpus: Poradíme vám, jak postupovat, aby se vždycky povedl na jedničku!
Krásně ozdobený dort je naší chloubou. Jednoduchý trik nám usnadní krájení upečeného korpusu na rovné pláty
Komentáře