Pečená dýně hokaido chutná znamenitě. Vyzkoušejte k ní oblíbené kombinace koření a bylinek podle nejlepších receptů
Dýně hokaido se snadno pěstuje a dobře skladuje. Můžeme ji uchovat doma v chladnější místnosti, v dobrých podmínkách vydrží až do jara. Velkou výhodou této dýně je snadná a jednoduchá příprava, výborná chuť a široké využití.
Dýni hokaido neloupeme, pouze krájíme na kostky nebo měsíčky, takže vaření s ní jde velmi snadno. Mezi nejoblíbenější jídla z této dýně patří polévky, pyré, pomazánky, koláče a také pečená nebo grilovaná dýně.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct dýně hokaido
Postup je snadný a zvládne ho i kuchař začátečník. S výsledkem bude určitě spokojený.
- Dýni omyjeme, ale neloupeme. Přepůlíme ji a lžící vydlabeme měkký vnitřek se semínky, ten se ke konzumaci nehodí.
- Dužninu nakrájíme na měsíčky. Můžeme přidat brambory (oloupané nebo se slupkou), mrkev, cibuli či pórek.
- Připravíme si marinádu: základem je olej, prolisovaný česnek, sůl, pepř, bylinky (např. tymián, oregano). Kdo chce, přidá grilovací koření, kari, sójovou omáčku, trochu vody a cukr nebo med.
- Dýni, brambory i mrkev vložíme do mísy s marinádou, a promícháme.
- Poté všechnu zeleninu a brambory narovnáme v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem.
- Upečeme v troubě dozlatova (po dobu asi 30 minut), během pečení otočíme.
- Pokud pečeme pouze dýni, podáváme ji s bramborami nebo bramborovou kaší. Pokud ji pečeme s bramborami, tak již další přílohu nepotřebujeme.
- Při podávání můžeme na talíři dýni ještě vylepšit kopečkem zakysané smetany nebo balkánským sýrem. Počítáme s tím, že je sýr dost slaný, proto dýni příliš nesolíme.
Následující video nám názorně ukáže, jak upéct dýni hokaido s bramborami na bylinkách. Vyzkoušejte i další oblíbené dýňové recepty z našeho receptáře.
Komentáře