Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečený králík je pokrmem, který ocení milovníci jemného masa. Aby byl výsledek dokonale šťavnatý a křehký, je důležité znát správný postup přípravy. Králičí maso obsahuje minimum tuku, a tak je během pečení náchylné k vysušení.

K přípravě dokonale upečeného králíka je důležité začít kvalitním čerstvým masem, ideálně domácím. Králíka si však můžete také zakoupit - v celku nebo si ho nechat naporcovat na jednotlivé části. Maso opláchněte pod vodou, osušte a zbavte přebytečného tuku. Pro zjemnění chuti a dosažení větší šťavnatosti doporučujeme králíka naložit do marinády.

Jak upéct králíka

Králík je náchylný na vysušení, kterému můžete zabránit špikováním masa. Špek se tak během pečení bude rozpouštět a vstřebávat do králičího masa.

  1. Nejvhodnějším způsobem je pečení na nižší teplotu po delší dobu. Okořeněného, osoleného a případně prošpikovaného králíka vložte do pekáče, podlijte vodou, vývarem nebo vínem, přikryjte poklicí a dejte péct do vyhřáté trouby na 160–180 °C.
  2. Během pečení každých 30 minut maso přelijte výpekem, který v případě potřeby doplňujte podléváním.
  3. Po hodině pečení odkryjte z pekáče poklici nebo alobal a dopečte. Zajistíte tak zlatavou barvu masa.
  4. Po upečení nechte králíka 10 minut odpočinout, aby se uvolněné šťávy měly čas vstřebat do masa.

Pečený králík je delikátní pokrm, který vyžaduje správný přístup, ale odmění vás jemnou chutí a lahodnou strukturou masa. Díky marinování, podlévání a pomalému pečení si můžete připravit jídlo, které okouzlí každého u stolu.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář