Jak upéct králíka? Poradíme nejlepší postup pro šťavnaté a chutné maso
Pečený králík je pokrmem, který ocení milovníci jemného masa. Aby byl výsledek dokonale šťavnatý a křehký, je důležité znát správný postup přípravy. Králičí maso obsahuje minimum tuku, a tak je během pečení náchylné k vysušení.
K přípravě dokonale upečeného králíka je důležité začít kvalitním čerstvým masem, ideálně domácím. Králíka si však můžete také zakoupit - v celku nebo si ho nechat naporcovat na jednotlivé části. Maso opláchněte pod vodou, osušte a zbavte přebytečného tuku. Pro zjemnění chuti a dosažení větší šťavnatosti doporučujeme králíka naložit do marinády.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct králíka
Králík je náchylný na vysušení, kterému můžete zabránit špikováním masa. Špek se tak během pečení bude rozpouštět a vstřebávat do králičího masa.
- Nejvhodnějším způsobem je pečení na nižší teplotu po delší dobu. Okořeněného, osoleného a případně prošpikovaného králíka vložte do pekáče, podlijte vodou, vývarem nebo vínem, přikryjte poklicí a dejte péct do vyhřáté trouby na 160–180 °C.
- Během pečení každých 30 minut maso přelijte výpekem, který v případě potřeby doplňujte podléváním.
- Po hodině pečení odkryjte z pekáče poklici nebo alobal a dopečte. Zajistíte tak zlatavou barvu masa.
- Po upečení nechte králíka 10 minut odpočinout, aby se uvolněné šťávy měly čas vstřebat do masa.
Pečený králík je delikátní pokrm, který vyžaduje správný přístup, ale odmění vás jemnou chutí a lahodnou strukturou masa. Díky marinování, podlévání a pomalému pečení si můžete připravit jídlo, které okouzlí každého u stolu.
Komentáře