Jak upéct krůtu? Pečená krůta se stává i u nás oblíbenou pochoutkou
Krůta je po pštrosovi největším domestikovaným ptákem, krocan může dosahovat až 25 kg. Na jednom zvířeti je několik druhů masa, lišících se barvou, strukturou i obsahem tuku. Každý kus masa se hodí na jinou úpravu.
Na pečení krůty budete potřebovat velký pekáč, jedno krůtí stehýnko je větší a těžší než celé kuře. K pečení se nejlépe hodí spodní stehno, tzv. paličky, a také křídla. Pokud budete mít menší krůtu, můžete ji upéct i v celku, napřed ale zkuste, jestli se vejde do trouby.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct krůtu
Je potřeba počítat s větší časovou náročností, krůta je velká, musí se péct pomaleji.
- Krůtí stehna a křídla pečeme stejně jako kuře. V závislosti na velikosti stehen přizpůsobíme teplotu tak, aby byla řádně propečená i zevnitř.
- Pokud pečeme krůtu v celku, je důležité, aby v troubě bylo místo pod i nad masem. Nejlepší je umístit krůtu přímo na mřížku a plech na šťávu dát dospod.
- Tip: Krůtu nasolte směsí soli a prášku do pečiva a dejte na 24 hodin do lednice. Zajistíte si tím dokonale zlatavou a křupavou kůžičku.
- Celou krůtu pečeme na 160 °C asi 4 hodiny. Pokud se někde začne připalovat, zakryjeme danou část alobalem. Teplota uvnitř stehna by měla být minimálně 74°C.
- Pro svoji velikost je krůta vhodná k nadívání.
- Po upečení je důležité nechat krůtu chvíli odpočinout, aby se uvolněná šťáva měla čas vstřebat zpět do masa. Díku tomu bude maso dokonale šťavnaté.
- Výpek můžete použít na přípravu lahodné omáčky.
Komentáře
20. 11. 2024 13:15
18. 11. 2024 18:21
díky
Marta