Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krůta je po pštrosovi největším domestikovaným ptákem, krocan může dosahovat až 25 kg. Na jednom zvířeti je několik druhů masa, lišících se barvou, strukturou i obsahem tuku. Každý kus masa se hodí na jinou úpravu.

Na pečení krůty budete potřebovat velký pekáč, jedno krůtí stehýnko je větší a těžší než celé kuře. K pečení se nejlépe hodí spodní stehno, tzv. paličky, a také křídla. Pokud budete mít menší krůtu, můžete ji upéct i v celku, napřed ale zkuste, jestli se vejde do trouby.

Jak upéct krůtu

Je potřeba počítat s větší časovou náročností, krůta je velká, musí se péct pomaleji.

  • Krůtí stehna a křídla pečeme stejně jako kuře. V závislosti na velikosti stehen přizpůsobíme teplotu tak, aby byla řádně propečená i zevnitř.
  • Pokud pečeme krůtu v celku, je důležité, aby v troubě bylo místo pod i nad masem. Nejlepší je umístit krůtu přímo na mřížku a plech na šťávu dát dospod.
  • Tip: Krůtu nasolte směsí soli a prášku do pečiva a dejte na 24 hodin do lednice. Zajistíte si tím dokonale zlatavou a křupavou kůžičku.
  • Celou krůtu pečeme na 160 °C asi 4 hodiny. Pokud se někde začne připalovat, zakryjeme danou část alobalem. Teplota uvnitř stehna by měla být minimálně 74°C.
  • Pro svoji velikost je krůta vhodná k nadívání.
  • Po upečení je důležité nechat krůtu chvíli odpočinout, aby se uvolněná šťáva měla čas vstřebat zpět do masa. Díku tomu bude maso dokonale šťavnaté.
  • Výpek můžete použít na přípravu lahodné omáčky.
Jak upéct krůtí stehno, se můžete podívat i v následujícím videoreceptu. Budeme rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti s pečením krůty. Napsat je můžete do komentářů pod článkem.

 

Komentáře

Marta1965: Dobrý den, děkujeme za upozornění na nešťastnou formulaci, která již byla upravena. Maso během pečení pustí šťávu, která by vytekla ven, pokud byste krůtu hned zakrojila. Je dobré nechat upečené maso chvíli odpočinout, aby se šťáva vstřebala zpět do masa a to tak bylo šťavnaté. Přejeme krásný den :-)

co máte na mysli tím že je důležité, aby se vyrovnaly teploty. Zabere to půl hodiny, ale získáte dokonale štavnaté maso."
díky
Marta

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky