Jak upéct povidlové šátečky? Božské pečivo s droždím a bez zdlouhavého kynutí
Plněné šátečky ihned vyvolají vzpomínky na dětství, protože babičky nám je často dělávaly. Nemusíte se bát složité přípravy, tyto šátečky jsou sice z droždí, ale kynout je nenecháváme. Jsou nadýchané a vláčné několik dnů.
Plněné šátečky pečeme nejčastěji z kynutého nebo tvarohového těsta. Podle našeho receptu si můžete upéct dokonalé šátečky s kvasnicemi, které zvládne hravě opravdu každý. Plníme je povidly, a to buď domácími, nebo kupovanými. Podle chuti můžeme však zvolit jinou náplň - tvarohovou, makovou či ořechovou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct povidlové šátečky bez kynutí
Tyto šátečky jsou na přípravu jednoduché a zároveň jsou také ideálním moučníkem, pokud vás tlačí čas nebo jste začínající kuchtíci. Použít můžete čerstvé droždí a nechat vzejít kvásek, nebo sušené droždí, se kterým rovnou zpracováváte těsto.
- Na 40 povidlových šátečků potřebujete: 300 g hladké mouky, 250 g másla, 30 g cukru moučka, 1 vejce, 1 kostku droždí (nebo 2 sáčky droždí sušeného), 5 lžic mléka, špetku soli, vejce na potření a povidla. Na drobenku potřebujete: 20 g másla, 3 lžíce pískového cukru a 5 lžic polohrubé mouky.
- Do mísy prosejte mouku a na okraj přidejte špetku soli.
- Uprostřed mísy vytvořte důlek, do něj rozdrobte čerstvé droždí, to zasypejte cukrem a zalijte vlažným mlékem. Nechte vzejít kvásek.
- Poté přidejte vejce, nakrájený tuk a zadělejte rukama těsto. Hladké těsto ihned vyválejte na pomoučněném vále na sílu asi 0,5 cm. Pokud se těsto lepí, vložte jej na 10–15 minut do lednice, bude se vám s ním lépe pracovat.
- Z vyváleného těsta nakrájejte čtverce o velikosti 5–7 cm a připravte drobenku promnutím všech potřebných surovin mezi prsty.
- Čtverce plňte povidly, složte do šátečku a potřete rozšlehaným vejcem. Posypte drobenkou.
- Pečte na nevymazaném plechu (samotné těsto je dostatečně tučné) v rozehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut do zrůžovění.
Tip: Po upečení potřete šátečky rozpuštěným máslem smíchaným s rumem (na 100 g másla 50 ml rumu). Šátečky budou voňavější a vláčnější.
Povidlové šátečky si upečete také podle našeho videonávodu, který vás přípravou provede krok za krokem. Dobrou chuť.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit drobenku? Sladká tečka, bez které by koláč nebyl to pravé
Povidlové šátečky bez kynutí: Křehoučké a na jazyku se rozplývající pečivo je rychlé, snadné a božsky chutná
Šátečky jsou oblíbeným moučníkem. Správně je naplnit a vytvarovat zvládne podle názorného videa každý
Komentáře