Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plněné šátečky ihned vyvolají vzpomínky na dětství, protože babičky nám je často dělávaly. Nemusíte se bát složité přípravy, tyto šátečky jsou sice z droždí, ale kynout je nenecháváme. Jsou nadýchané a vláčné několik dnů.

Plněné šátečky pečeme nejčastěji z kynutého nebo tvarohového těsta. Podle našeho receptu si můžete upéct dokonalé šátečky s kvasnicemi, které zvládne hravě opravdu každý. Plníme je povidly, a to buď domácími, nebo kupovanými. Podle chuti můžeme však zvolit jinou náplň - tvarohovou, makovou či ořechovou

Jak upéct povidlové šátečky bez kynutí

Tyto šátečky jsou na přípravu jednoduché a zároveň jsou také ideálním moučníkem, pokud vás tlačí čas nebo jste začínající kuchtíci. Použít můžete čerstvé droždí a nechat vzejít kvásek, nebo sušené droždí, se kterým rovnou zpracováváte těsto.

  1. Na 40 povidlových šátečků potřebujete: 300 g hladké mouky, 250 g másla, 30 g cukru moučka, 1 vejce, 1 kostku droždí (nebo 2 sáčky droždí sušeného), 5 lžic mléka, špetku soli, vejce na potření a povidla. Na drobenku potřebujete: 20 g másla, 3 lžíce pískového cukru a 5 lžic polohrubé mouky. 
  2. Do mísy prosejte mouku a na okraj přidejte špetku soli.
  3. Uprostřed mísy vytvořte důlek, do něj rozdrobte čerstvé droždí, to zasypejte cukrem a zalijte vlažným mlékem. Nechte vzejít kvásek
  4. Poté přidejte vejce, nakrájený tuk a zadělejte rukama těsto. Hladké těsto ihned vyválejte na pomoučněném vále na sílu asi 0,5 cm. Pokud se těsto lepí, vložte jej na 10–15 minut do lednice, bude se vám s ním lépe pracovat. 
  5. Z vyváleného těsta nakrájejte čtverce o velikosti 5–7 cm a připravte drobenku promnutím všech potřebných surovin mezi prsty. 
  6. Čtverce plňte povidly, složte do šátečku a potřete rozšlehaným vejcem. Posypte drobenkou.
  7. Pečte na nevymazaném plechu (samotné těsto je dostatečně tučné) v rozehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut do zrůžovění. 

Tip: Po upečení potřete šátečky rozpuštěným máslem smíchaným s rumem (na 100 g másla 50 ml rumu). Šátečky budou voňavější a vláčnější. 

Povidlové šátečky si upečete také podle našeho videonávodu, který vás přípravou provede krok za krokem. Dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky