Jak upéct pravý cheesecake? Žádný slaný sýrový dort, nýbrž sladký dezert se sušenkami a náplní
Ještě neznáte cheesecake? Tento řecký dezert má hned dvě vrstvy, které ho činí neodolatelným - křupavý sušenkový základ a spoustu krémové náplně často ozdobené oblíbeným ovocem. Příprava je přitom jednoduchá.
I když cheesecake [či:zkejk] znamená sýrový dort, neočekávejte slanou chuť. Pojmenování si nese díky krémovému sýru typu Philadelphia, který tvoří sladkou náplň tohoto dezertu. Cheesecake je oblíbený nejen u nás, ale i po celém světě. A není se čemu divit, příprava je jednoduchá a výsledek chuťově i esteticky rozhodně stojí za to. Existuje spoustu variací tohoto dezertu, od pečených i nepečených cheesecaků, čokoládových, ovocných, citronových a připravených z různých sýrů. My vám poradíme, jak upéct ten nejlepší.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit pravý cheesecake
Základ cheesecaku tvoří křupavé sušenky, které rozmixujeme, nebo podrtíme válečkem. Můžeme použít Esíčka, BeBe, Derby, nebo i oblíbené Lotus. Další ingrediencí je to, co dělá cheesecake pravým sýrovým dortem: smetanový krémový sýr Philadelphia. Její nejbližší alternativou je mascarpone, které má podobnou chuť i konzistenci. Nakonec si připravíme dortovou formu, kterou vyložíme pečicím papírem a dobře vymažeme máslem. Můžeme se pustit do přípravy.
- Sušenkovou drť smícháme se změklým máslem a napěchujeme na dno dortové formy. Necháme chvíli ztuhnout v chladničce.
- Smetanový sýr (pokojové teploty) ušleháme s cukrem dohladka. Můžeme přidat vanilkový lusk a trochu citronové šťávy.
- Postupně zašleháme vejce, jedno po druhém.
- Krém nalijeme na sušenkový základ a necháme 5 minut odpočívat.
- Poté pečeme přibližně 30-40 minut, během pečení neotvíráme troubu.
- Cheesecake necháme vychladnout v pootevřené troubě.
- Můžeme ozdobit ovocem, nebo hoblinkami čokolády.
Jak péct cheesecake
Cheesecake pečeme 10 minut na 200 °C, poté teplotu snížíme na 110 °C a dopečeme. Že je cheesecake upečený, poznáme podle béžových okrajů a středu, který se chvěje jako želé. Po vychladnutí zcela ztuhne. Celý postup, jak upéct výborný cheesecake, můžete zhlédnout také v našem video-návodu níže.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Pravá vanilka je při sladkém pečení a vaření nenahraditelná. Poradíme, jak pracovat s luskem, mletou vanilkou i extraktem
Cheesecake - luxusní dezert pro příjemný chuťový a estetický zážitek. Jak udělat pečený i nepečený
Komentáře