Klasický Sachr (Sacher) dort je sváteční moučník pro velké mlsouny. Zkuste ho s námi
Originální receptura na Sachr je přísně chráněná, ten pravý moučník se peče a prodává jen na dvou místech ve Vídni, v hotelu Sacher a v cukrárně Demel na Kohlmarkt. Typické je pro něj hutnější čokoládové těsto, meruňkový džem a čokoládová poleva. Kromě toho existuje mnoho více či méně zdařilých napodobenin.
Náš recept je originálu velmi podobný. Má hutnější čokoládové těsto, je potřený meruňkovou marmeládou (nejlépe domácí) a politý čokoládovou polevou. Obvykle se podává s kopečkem pravé šlehačky. Dobrý Sachr je náročnější na kvalitu surovin i jejich zpracování, ale spolehlivě potěší každého čokoholika.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat Sachr dort
Postupujte podle návodu:
- Nejdříve připravte dortovou formu. Vymažte ji tukem a vysypte moukou. Mnohem rychlejší ale bude použít pečicí papír podle našeho videa.
- Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu.
- Vejce rozklepněte a obsah pečlivě rozdělte na žloutky a bílky.
- Čokoládu do těsta rozehřejte ve vodní lázni. Do těsta se čokoláda lije ještě tekutá, ale už ne horká.
- Změklé máslo šlehejte s cukrem do světle žluté pěny. Po jednom zašlehejte žloutky a pak čokoládu.
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
- K vaječnému základu přidejte prosátou mouku.
- Po částech opatrně vmíchejte ušlehaný sníh. Sníh do těsta jen "zabalujte", aby se nerozbil. Je to jediné kypřidlo, žádné jiné se do tohoto dortu nedává.
- Těsto nalijte do formy a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 20 minut, pak snižte teplotu na 150 °C a dopečte ještě asi 20 minut.
- Upečený korpus poznáte podle zkoušky špejlí.
- Dort vyklopte na mřížku vrchem dolů a nechte úplně vychladnout.
- Potřete prolisovanou marmeládou. Kdo chce, může korpus prokrojit.
- Připravte polevu podle videa.
- Polijte dort a nechte polevu ztuhnout.
- Porcujte nahřátým suchým nožem a podávejte s kopečkem ušlehané smetany.
Rozpis surovin si připravte podle receptu na Sachr dort z úvodního videa.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Sacher dort je originální čokoládový dort. V roce 1832 ho vytvořil šestnáctiletý učeň Franz Sacher. Originální receptura je držena v tajnosti. Je to nejznámější kulinářská specialita Vídně, tato pochoutka je promazaná meruňkovou marmeládou a politá čokoládovou polevou.
Budeme rádi, když nám napíšete, jak se vám dort povedl.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře