Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak upéct jednopatrový vysoký dort na oslavu nebo na svatbu: Připravte hostům dezert jako od cukráře

Svatba nebo oslava narozenin je za dveřmi. Chcete svým blízkým udělat radost a připraviti sladké pohoštění, které všechny přítomné oslní? Upečte krásný vysoký dort, který bude dominovat svátečnímu stolu.

Vysoký jednopatrový dort není na přípravu o nic složitější než nízký dortík. Je to dva a více korpusů, položených na sobě a spojených krémem. Poradíme vám, jak takový vysoký dort upečete a ozdobíte - jednoduše a rychle.

Příprava na pečení korpusů

Počítejte s tím, že na více korpusů potřebujete více času. Klidně je upečte den předem.

  • Musíte mít k dispozici jednu nebo více stejných dortových forem. Pokud máte jen jednu, musíte péct korpusy jeden po druhém.
  • Nezapomeňte po každém pečení pečlivě umýt formu a vyložit dno pečicím papírem nebo vymazat máslem a vysypat moukou. Stěny formy není potřeba vymazávat, aby se těsto mělo po čem vyšplhat.
  • Korpusy můžete připravit z různých druhů těst (čokoládové, ořechové, duhově barevné).

Jak spočítat výšku dortu

Pokud nemáte představu o tom, jak bude dort vypadat, zkuste si ho nakreslit.

  • Výška dortového korpusu je 6–7 cm. Spočítejte si, jak vysoký chcete dort a podle toho zvolte počet korpusů.
  • Výška krémové vrstvy je 0,5 cm. Spočítejte si, o kolik centimetrů se váš dort zvýší, když každý korpus ještě 1–2 x proříznete.
  • Výška šlehačkové nebo krémové vrstvy proložená kousky ovoce je 1 cm. Opět si spočítejte, kolik korpusů potřebujete upéci.

Příklad: dort složený ze tří jednou prořízlých korpusů plněných krémem a ovocem bude vysoký 22 cm (na vrchu natřený krémem, ale bez ovoce).

Jak složit dort s krémem

Korpusy máte upečené, musíte si připravit krém na dort.

  • Vynásobte množství v receptu počtem korpusů. Všechny korpusy ostrým nožem prořízněte do stejně silných plátů a položte vedle sebe.
  • Plát, který bude vespod, přilepte k podložce nebo k podnosu trochou krému, aby neklouzal.
  • Na pláty naneste krém a postupně je skládejte na sebe, aby byly všechny okraje zarovnané. Kousky ovoce nedávejte až ke kraji, aby nevypadávaly.
  • Hotový dort pomocí stěrky natřete libovolným krémem dohladka a dejte dort do lednice ztuhnout.
  • Po zatuhnutí naneste druhou vrstvu krému a uhlaďte stěrkou nebo dortovým nožem dohladka. Srovnejte povrch dortu a dejte dort opět do lednice. 
  • Pokud je dort příliš vysoký a máte obavy, aby se nesesunul ke straně, můžete ho středem propíchnout silnou špejlí, která dort udrží krásně rovný.
  • Nyní je dort připraven k potahování potahovací hmotou, polévání polevou, k dozdobení ovocem, květy, marcipánovými dekoracemi nebo krémovými růžičkami.

Jak připravit dortový korpus se můžete podívat v našem videu:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky