Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynutí těsta v létě je nesrovnatelně rychlejší než kynutí v podzimních a zimních měsících. Na vině je rapidní změna venkovních teplot, které však ovlivňují teplotu i v našich domácnostech. Jak efektivně urychlit kynutí?

Nemáme času nazbyt a počítáme s tím, že těsto nakyne do hodiny, jak bylo uvedeno v receptu. Jenže se nezvedá a nekyne tak, jak by mělo - co teď s tím? Poradíme vám, jak urychlit kynutí těsta, aniž by přišlo o své typické vlastnosti či chuť.

Jak urychlit kynutí těsta

Inspirujte se našimi tipy a už nikdy nebudete zoufalí z těsta, které nechce kynout:

  1. V první řadě je důležité těsto zadělávat ze surovin, které mají stejnou, nejlépe pokojovou teplotu. Rozdílné teploty ingrediencí totiž nadělají v těstu paseku. Stejně tak buďte důslední v jeho zakrytí, aby neoschlo - nemohlo by kynout.
  2. Vypracované těsto umístěte na teplé místo, například k radiátoru. Ale pozor, v dostatečné vzdálenosti, aby teplota těstu prospívala a naopak se "neuvařilo".
  3. Ideálnější možností je vložit místu s těstem do trouby s rendlíkem plným horké vody na jejím dně. Zajistíte tak těstu teplo, ale i vlhko (proti osychání).
  4. Máte-li doma natolik velkou nádobu (mísu, hrnec), do které se vejde mísa s vypracovaným těstem, můžete větší nádobu napustit teplou vodou a mísu s těstem do ní vložit. Tak zajistíte těstu tolik potřebné teplo.
  5. Teplo stoupá vzhůru, proto hledejte těstu vhodné místo ve vyšších prostorách. Stejně tak dávejte pozor i na průvan, kvůli kterému by těsto nenakynulo.

Péče o kynuté těsto je důležitá, zásadní roli však hraje správný výběr receptu i kvalitních surovin. Kynuté těsto na cokoli je prověřené a v našem receptáři velmi oblíbené. Navíc z něj připravíte úplně vše, na co máte chuť - určitě stojí za zkoušku:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky