Jak uskladnit kopr na zimu. Zásobte se voňavou bylinkou pro přípravu skvělé domácí koprovky
Máte na zahrádce velkou úrodu voňavého kopru a chcete si jeho chuti užívat i mimo sezónu? Pak přichází řada na jeho zpracování a uskladnění. Poradíme vám několik způsobů, jak ho uložit.
Přebytky kopru skliďte ve svěžím růstu, dříve než začnou zasychat. Při sklizni ukládejte rostliny do otevřené nádoby (do misky, košíčku) či plátěné tašky, aby se nezapařily. Následně rostliny očistěte a pusťte se do práce s jejich uskladněním. Máte více možností. Kopr můžete:
- mrazit,
- sušit,
- nakládat do soli,
- nakládat do nálevu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak mrazit kopr
Sklizený kopr je výhodné, stejně jako ostatní zelené natě, mrazit. Najemno ho nakrájejte (práci vám usnadní elektrický sekáček), vložte do plastových krabiček nebo mikrotenových sáčků a uložte do mrazničky. Při jeho používání pak odeberte vždy potřebné množství kopru a zbytek co nejdříve vraťte do mrazničky, dříve než stačí rozmrznout. Sáčky si popište, abyste kopr rozeznali od jiných uložených bylinek.
Jak sušit kopr
Tento způsob uskladnění lze také použít, i když sušením ztrácí kopr část aroma. Sklizené větvičky kopru buď svažte do svazků a zavěste na tmavé, suché a dobře větrané místo nebo rozložte na plech a usušte pozvolna v troubě. Kopr lze také usušit na bavlněné tkanině s co nejnižší gramáží (dobře pro tyto účely poslouží gázovina, která se dá sehnat v lékárnách). Pokud máte sušičku, pak větvičky kopru usušte na nejmírnější teplotu - obvykle mají sušičky nejnižší teplotu 35 °C. Usušený kopr skladujte v perfektně suchých a dobře uzavřených nádobách - např. ve šroubovacích sklenicích.
Jak naložit kopr do soli
Nasekaný opláchnutý kopr můžete naložit do soli, se kterou kopr promícháte, a poté ho napěchujete a uzavřete do perfektně čistých skleniček se šroubovacím uzávěrem. Takto uložený kopr skladujte v chladu a temnu. Při jeho přidávání do jídla buďte opatrní, abyste jídlo nepřesolili.
Jak naložit kopr do nálevu
Sklizený kopr opláchněte, nechte okapat a najemno nakrájejte. Uložte do sterilovaných skleniček a zalijte svařeným nálevem z octa, vody, soli a cukru. Poté skleničky uzavřete a sterilujte. Takto naložený kopr se skvěle hodí do koprovky - kromě toho, že ji dá koprovou chuť, tak ji zároveň příjemně okyselí.
A jak takovou poctivou koprovku uvařit? S tím vám poradí následující video-recept:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak mrazit zelené natě. Při správném uložení je budeme mít stále po ruce a připravené k použití. Chutnat budou skoro jako čerstvé
7 oblíbených zahradních rostlin, jejichž natě oceníme v kuchyni. Snadné pěstování, nenáročná péče a osvědčené recepty
Jak uvařit oblíbenou koprovou omáčku. Jak ji zahustit a ochutit podle osvědčených receptů
Komentáře