Jak usmažit sýr obalený v trojobalu? Jedinečnou chuť smažáku vytvoří ghí
Křupavý trojobal, tekutý rozplývající se sýr, k tomu domácí tatarka. Ano, hádáte správně, řeč je o smaženém sýru, který se stal ikonou českého kulinářství. Jeho příprava není vůbec složitá a usmažený je během chviličky.
Smažený sýr alias smažák je jedno z nejoblíbenějších jídel českých hospod a restaurací. Aby byl smažák jako z restaurace, je třeba dodržet tři kroky - vybrat správný sýr, dát si záležet na důkladném obalení a usmažit ho ve vyšší vrstvě tuku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak usmažit smažák
K získání dokonale křupavého smaženého sýru se zlatavou barvou vám mohou pomoci tyto základní rady:
- Sýr nechte po obalení 10–15 minut odpočívat, aby strouhanka stihla nasát vlhkost z vajíčka, trojobal se zpevnil a přilnul k sýru.
- Ke smažení vybírejte typ oleje, který má vyšší kouřový bod. Vhodný je olej řepkový nebo přepuštěné máslo ghí, které navíc dodá smažáku jedinečnou chuť.
- Smažit by jste měli sýr v rendlíku s vyšší vrstvou oleje, aby byl mírně ponořený a mohl po usmažení vyplavat na povrch.
Tradiční smažený sýr snadno připravíte i s naším videoreceptem, který vám poradí jak postupovat. Obalovat nemusíte pouze eidam, usmažit můžete i tvarůžky, uzený sýr nebo také nivu. Přejeme dobrou chuť.
Komentáře