Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dršťkovou polévku buď milujete, nebo se jí vyhnete obloukem. Pokud patříte do první skupiny, poradíme vám, jak si tuto pochoutku uvařit doma a věřte, že lepší jste nejedli. Je hustá a voní kořením a majoránkou.

Dršťková polévka se u nás tak uchytila, že možná ani netušíte, že pochází z Maďarska. I proto se není čemu divit, že má krásnou barvu po sladké paprice. Základem dršťkové polévky jsou hovězí dršťky, které potřebují delší tepelnou úpravu, ale znáte to, kdo si počká... 

Jak uvařit dršťkovou polévku

Dršťky na změknutí potřebují vařit přibližně 2–3 hodiny, v tlakovém hrnci asi hodinu. Tento čas si můžeme zkrátit, pokud na polévku zvolíme již předvařené dršťky, které následně vaříme 20–30 minut. A teď se pustíme do přípravy polévky

  1. Na 10 porcí dršťkové polévky potřebujete: 1 kg syrových drštěk, 130 g cibule, 120 g sádla, 150 g hladké mouky, 30 g mleté papriky a podle chuti sůl, pepř, kmín, česnek a majoránku. 
  2. Dršťky omyjte, očistěte a nakrájejte na větší kusy. Dejte vařit do studené vody. Jakmile je přivedete k varu, vodu slijte, zalijte dršťky znovu studenou vodou, přiveďte k varu, opět slijte a tento proces opakujte 3x–4x
  3. Poté dršťky zalijte naposledy studenou vodou, osolte a vařte do změknutí 2–3 hodiny
  4. Měkké dršťky vyjměte a po částečném vychladnutí je nakrájejte na nudličky. Vývar ponechte. 
  5. Rozehřejte v hrnci sádlo, přidejte nakrájenou cibuli a osmahněte ji do světle růžova. Zaprašte moukou a připravte světlou jíšku. Vmíchejte sladkou papriku a odstavte. 
  6. Jíšku zalijte za stálého míchání vývarem z drštěk a přiveďte k varu. Podle potřeby nařeďte vodou
  7. Přidejte kmín, pepř a za občasného míchání vařte 20–30 minut. V průběhu přidejte utřený česnek
  8. Nakonec můžete polévku přecedit. Přidejte dršťky a ještě chvíli povařte. Dochuťte a vmíchejte rozemnutou majoránku

Tuto poctivou dršťkovou polévku si můžete uvařit také podle našeho podrobného videonávodu. Přejeme dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky