Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uvařit fazole v pomalém hrnci? Jednoduché vaření nám ušetří čas u sporáku, přestože trvá dlouho
Zdroj: Top recepty

Vaření v pomalém hrnci je pohodlné a jednoduché. I když trvá déle, jedná se o čas, během kterého hrnec nemusíme hlídat. Je vhodný především na luštěniny, které potřebují více času ke změknutí (např. cizrna, sója a fazole). Ale na vaření červené čočky je pomalý hrnec zbytečný, dají se uvařit i v obyčejném hrnci snadno a rychle.

Jaké jsou výhody vaření fazolí v pomalém hrnci? Především odpadne dlouhé hlídání bublajícího hrnce u sporáku a spousta páry v kuchyni. Můžeme odejít na procházku a nemusíme mít starost, že by se zatím fazole připálily nebo začala utíkat voda. Na rozdíl od tlakového hrnce je s pomalým hrncem nepravděpodobné, že bychom je převařili. Vaření probíhá pozvolna. Pokud ještě nejsou fazole dostatečně měkké a je potřeba dolít vodu, jednoduše to uděláme.

Namáčet nebo nenamáčet?

I před vařením v pomalém hrnci doporučujeme fazole namáčet z těchto důvodů:

  1. Při namáčení se z fazolí vyplaví látky vyvolávající nadýmání (sacharidy tvořící plyny). Vodu, ve které byly fazole namočené, vylijeme - nehodí se k dalšímu použití. 
  2. Namáčení provádíme alespoň na 8 hodin, ideálně na noc. Díky namáčení bude potřebná doba vaření výrazně kratší, zkrátí se přibližně na polovinu.
  3. Existuje ještě jeden důvod k namáčení, a to estetický. Předem namočené fazole jsou po uvaření výrazně hezčí a méně popraskané a potrhané na povrchu.

Pokud jsme ale fazole předem nenamočili, nevadí. Čas vaření se ale prodlouží, přibližně dvojnásobně. Případně ještě můžeme fazole alespoň zalít horkou vodou, nechat je v ní asi hodinu (v hrnci uzavřeném pokličkou), pak slít a pustit se do vaření. V tomto případě ale již nemůžeme počítat s výhodou nepopraskané slupky fazolí.

Jak uvařit fazole v pomalém hrnci

Vaření fazolí v pomalém hrnci trvá více hodin.

  • Předem namočené fazole propláchneme studenou vodou.
  • Pak je nasypeme do pomalého hrnce a zalijeme vodou. K zalití můžeme použít vodu z rychlovarné konvice, vaření tím o něco urychlíme.
  • Fazole zásadně nesolíme před vařením.
  • Můžeme přidat oblíbenou bylinku pro lepší chuť i proti nadýmání - např. bazalku, fenykl, bobkový list, tymián, římský kmín. Římský kmín má výraznou chuť a ne každému vyhovuje.
  • Hrnec zapneme obvykle na nejvyšší možnou teplotu. Hrnců je více variant, záleží na našem konkrétním typu. 
  • Pokud jsme fazole předem namočili, budou potřebovat přibližně 4–6 hodin varu. Samozřejmě podle druhu a velikosti fazolí.
  • Pokud jsme fazole předem nenamočili, potřebný čas bude přibližně dvojnásobný, tzn. třeba přes celou noc.
  • Uvařené změklé fazole obvykle přendáme do obyčejného hrnce a podle potřeby dovaříme s dalšími surovinami pro konkrétní pokrm.
  • Tip: Uvařili jste fazolí více, než zrovna potřebujete? Uložte si je do mrazničky, příště díky nim uvaříte během chvilky.

Co dobrého uvařit z fazolí

V našem receptáři je velký výběr fazolových jídel. Z fazolí můžeme uvařit polévky, guláše a další chutné pokrmy. Jsou výborným základem pomazánek a dokonce z nich můžeme upéct bezlepkové brownies. Následující video nám názorně předvede, jak uvařit pikantní fazole po mexicku s kukuřicí a rajčatovou omáčkou.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky