Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fazolová polévka je báječná k zahřátí i k zasycení žaludku. Příznivci pikantní chuti mohou přidat špetku chilli nebo pikantní klobásu. Polévku můžeme doplnit bramborami a přikusovat k ní čerstvý chléb.

Luštěniny by měly mít velké zastoupení v našem jídelníčku, fazole jsou velmi výživné a mimo jiné skvěle zasytí. Abychom fazole nemuseli vařit několik hodin, je ideálním řešením fazole namočit přes noc, odplavíme tak látky způsobující nadýmání.

Jak uvařit fazolovou polévku

Na tuto hustou polévku budeme potřebovat

  1. Fazole ideálně namočíme přes noc do vody. Druhý den je uvaříme s bobkovým listem i novým kořením. Abychom snížili množství látek, které nadýmají, použijeme k vaření novou vodu - vodu z namáčení vylijeme.
  2. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, k tomu klobásu (nakrájenou na půlkolečka), kterou osmahneme na lžíci oleje.
  3. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji dosklovita, poté zasypeme hladkou moukou a vytvoříme jíšku. Osmaženou jíšku zalijeme studenou vodou a rozšleháme dohladka.
  4. Fazole uvaříme doměkka, přidáme sůl a také brambory.
  5. Polévku přivedeme k varu a provaříme několik minut, až budou brambory měkké. V tento moment zahustíme polévku jíškou. Přidáme podle chuti prolisovaný česnek, drcený černý pepř, sůl a osmahnutou klobásu.
  6. Ke konci vaření přilijeme smetanu a případně ještě polévku dochutíme.

Další tipy: Při vaření nepřidáváme sůl, slupka fazolí by díky tomu ztvrdla. Pokud se utvoří pěna na povrchu (při vaření fazolí), vždy ji odstraníme. Tuto hustou polévku skvěle dochutí pár kapek octa.

Pojďte si připravit báječnou a sytou fazolovou polévku. Úvodní videorecept vás provede krok za krokem postupem a uvaříte dokonalou polévku pro vaši rodinu.

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli