Šulánky: Bramborové šišky s lidovým názvem jsou na přípravu jednoduché
Univerzální bramborové těsto si v lidové kuchyni vydobylo zasloužené místo. Jeho oblibu dokládá mnoho pokrmů i jejich variací. Od knedlíků přes špalíčky, šišky, placky až po záviny. Základem jsou předem uvařené brambory, sůl, vejce a mouka.
Nejlépe se šišky dělají z klasického bramborového těsta. Brambory nechte dobře vychladnout, než začnete těsto zpracovávat. Pracujte co nejrychleji a využijte našich vychytávek, aby bramborové těsto neřídlo. Pak už zbývá jen tvarovat a vařit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit šulánky
Není to nijak složité - zvládne to i začátečník:
- S těstem pracujte na válu posypaném hrubou nebo polohrubou moukou.
- Vytvarujte klasický knedlík a několika příčnými řezy ho naporcujte na asi 2 cm silné plátky.
- Každý trochu otočte po moukou posypaném válu - z těsta se tím vytvarují šišky. Jde to velmi rychle.
- Včas dejte vařit dostatek vody se 2 lžícemi octa. Šulánky vhazujte do vroucí vody.
- Co nejrychleji vodu znovu uveďte do varu. Je nezbytné ihned opatrně šišky odlepit ode dna. Vařte mírným varem asi 4 minuty, než šulánky vyplavou.
- Sceďte nebo šulánky vylovte a podávejte podle chuti.
S ochucením si jistě hravě poradí každý kuchař, může být sladké i slané, šišky můžete i opékat na tuku nebo zapékat s vejci.
Začátečníkům jistě pomůže názorné video, jak šulánky připravit. Můžete se řídit jím nebo naším nápadem na rychlejší přípravu. Ať se dílo podaří.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře