Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Univerzální bramborové těsto si v lidové kuchyni vydobylo zasloužené místo. Jeho oblibu dokládá mnoho pokrmů i jejich variací. Od knedlíků přes špalíčky, šišky, placky až po záviny. Základem jsou předem uvařené brambory, sůl, vejce a mouka.

Nejlépe se šišky dělají z klasického bramborového těsta. Brambory nechte dobře vychladnout, než začnete těsto zpracovávat. Pracujte co nejrychleji a využijte našich vychytávek, aby bramborové těsto neřídlo. Pak už zbývá jen tvarovat a vařit.

Jak uvařit šulánky

Není to nijak složité - zvládne to i začátečník:

  • S těstem pracujte na válu posypaném hrubou nebo polohrubou moukou.
  • Vytvarujte klasický knedlík a několika příčnými řezy ho naporcujte na asi 2 cm silné plátky.
  • Každý trochu otočte po moukou posypaném válu - z těsta se tím vytvarují šišky. Jde to velmi rychle.
  • Včas dejte vařit dostatek vody se 2 lžícemi octa. Šulánky vhazujte do vroucí vody.
  • Co nejrychleji vodu znovu uveďte do varu. Je nezbytné ihned opatrně šišky odlepit ode dna. Vařte mírným varem asi 4 minuty, než šulánky vyplavou.
  • Sceďte nebo šulánky vylovte a podávejte podle chuti.

S ochucením si jistě hravě poradí každý kuchař, může být sladké i slané, šišky můžete i opékat na tuku nebo zapékat s vejci.

Začátečníkům jistě pomůže názorné video, jak šulánky připravit. Můžete se řídit jím nebo naším nápadem na rychlejší přípravu. Ať se dílo podaří.

Komentáře