Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uzená polévka je voňavá klasika české kuchyně, která se připravuje z uzeného masa, kořenové zeleniny a často i krup nebo brambor. Jak docílit lahodného vývaru s intenzivní chutí? Přinášíme postup, který vás celým procesem provede.

Uzená polévka patří mezi pokrmy, které zahřejí a zasytí. Tradičně se do ní přidávají ječné kroupy a brambory, ale každá rodina má svůj oblíbený postup. Pokud chcete připravit dokonale vyváženou polévku s plnou chutí, stačí dodržet několik jednoduchých kroků.

Jak uvařit uzenou polévku

Při solení uzené polévky postupujte opatrně. Uzené maso už sůl obsahuje a tak by se snadno mohlo stát, že by polévka byla přesolená. V tomto případě platí, že méně je více. Dosolit ji můžete vždy.

  1. Uzené maso (koleno, žebra) vložte do hrnce a zalijte studenou vodou. Přidejte celý pepř, nové koření, bobkový list a sůl. V tento moment můžete přidat také kořenovou zeleninu, ale pokud ji nechcete mít příliš rozvařenou, přidejte ji později.
  2. Než se uvaří kosti, uvařte ve druhém hrnci kroupy, které doporučujeme předem namočit. Nebude potom třeba je vařit tak dlouho.
  3. Vývar vařte do změknutí masa. Polévku přeceďte a pokud jste nepřidali zeleninu předtím, uvařte ji ve vývaru nyní. Přidat můžete i pár brambor, pokrájených na kostičky.
  4. Z kostí oberte uzené maso, které společně s uvařenými kroupami vraťte do polévky.
  5. Polévku můžete zahustit jíškou a dochutit česnekem a majoránkou, přidanou na konci vaření.

Uzená polévka je jednoduchá na přípravu a přitom chutná skvěle. Díky uzenému masu získá vývar bohatou chuť, kterou doplní správně vybrané suroviny. Ať už ji připravíte s kroupami nebo s bramborami, vždy bude dokonalou volbou pro rodinný oběd.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli