Jak uvařit uzenou polévku? Vychutnejte si lahodnou kouřovou chuť s kroupami
Uzená polévka je voňavá klasika české kuchyně, která se připravuje z uzeného masa, kořenové zeleniny a často i krup nebo brambor. Jak docílit lahodného vývaru s intenzivní chutí? Přinášíme postup, který vás celým procesem provede.
Uzená polévka patří mezi pokrmy, které zahřejí a zasytí. Tradičně se do ní přidávají ječné kroupy a brambory, ale každá rodina má svůj oblíbený postup. Pokud chcete připravit dokonale vyváženou polévku s plnou chutí, stačí dodržet několik jednoduchých kroků.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit uzenou polévku
Při solení uzené polévky postupujte opatrně. Uzené maso už sůl obsahuje a tak by se snadno mohlo stát, že by polévka byla přesolená. V tomto případě platí, že méně je více. Dosolit ji můžete vždy.
- Uzené maso (koleno, žebra) vložte do hrnce a zalijte studenou vodou. Přidejte celý pepř, nové koření, bobkový list a sůl. V tento moment můžete přidat také kořenovou zeleninu, ale pokud ji nechcete mít příliš rozvařenou, přidejte ji později.
- Než se uvaří kosti, uvařte ve druhém hrnci kroupy, které doporučujeme předem namočit. Nebude potom třeba je vařit tak dlouho.
- Vývar vařte do změknutí masa. Polévku přeceďte a pokud jste nepřidali zeleninu předtím, uvařte ji ve vývaru nyní. Přidat můžete i pár brambor, pokrájených na kostičky.
- Z kostí oberte uzené maso, které společně s uvařenými kroupami vraťte do polévky.
- Polévku můžete zahustit jíškou a dochutit česnekem a majoránkou, přidanou na konci vaření.
Uzená polévka je jednoduchá na přípravu a přitom chutná skvěle. Díky uzenému masu získá vývar bohatou chuť, kterou doplní správně vybrané suroviny. Ať už ji připravíte s kroupami nebo s bramborami, vždy bude dokonalou volbou pro rodinný oběd.
Komentáře