Na vánoční rybí polévku potřebujeme hlavu a vnitřnosti z kapra. Poradíme začátečníkům, jak tuto výbornou polévku uvařit
Vánoční polévku vaříme z kapří hlavy a vnitřností. Při zpracování kapra, pokud to neumíme sami, si necháme prodejcem z vykuchaného kapra ponechat vnitřnosti, které zbydou po odstranění žluči.
Vyhodíme sádlo, střívka a plovací měchýř (i když v Číně dovedou připravit jídlo i z tohoto). Všechny ostatní vnitřnosti můžeme použít. Pokud si nejsme jisti, necháme jen jikry nebo mlíčí, a zbytek vyhodíme.
A protože by vánoční polévka měla obsahovat mlíčí i jikry, někdy lze to, co u našeho kapra chybí, u prodejce dokoupit nebo vyprosit, protože ne všichni zákazníci si vnitřnosti při nákupu berou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit vánoční rybí polévku
Všechny části ryby opláchneme čistou vodou.
- Z hlavy odstraníme žábry, pokud je již neodstranil prodejce, a oči, pokud je nekonzumujeme. Odstranění žaber není z důvodu hořkosti, jak se někdy traduje, ale vařené žábry by zakalily vývar, navíc v nich mohou být ukrytí parazité.
- Do hrnce vložíme kromě hlavy i různé použitelné odřezky (hřbet), ploutve a ocas, přidáme několik kuliček celého nového koření a celého pepře, kousek cibule, případně oloupaný stroužek česneku, osolíme, zalijeme studenou vodou a vaříme mírným varem do změknutí. Scedíme a vývar ponecháme.
- Na másle osmahneme kořenovou zeleninu, zalijeme rybím vývarem a zahustíme jíškou.
- Do polévky můžeme ještě připravit sváteční knedlíčky.
- Přidáme nakrájené vnitřnosti a důkladně provaříme alespoň 20 minut. Do polévky obereme maso z vývaru a okořeníme ji špetkou nastrouhaného muškátového oříšku.
- Na talíři polévku doplníme petrželkou a na másle osmaženými kostičkami žemle.
Kromě klasické polévky můžete připravit také staročeskou rybí polévku s hrachem nebo pikantní maďarskou halászlé.
Při vaření pomůže natočené video
Tak ať váš Štědrý den hezky začne i příjemně skončí!
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
7 skvělých receptů z kapra potěší příznivce rybího masa. Kapr - to není jen smažený řízek o Vánocích, vyzkoušejte i další výtečné úpravy
Jak zpracovat listovou petržel. Má své místo v mnoha receptech a řadu možností nabízí náš receptář
Komentáře