Na vánoční rybí polévku potřebujeme hlavu a vnitřnosti z kapra. Poradíme začátečníkům, jak tuto výbornou polévku uvařit
Vánoční polévku vaříme z kapří hlavy a vnitřností. Při zpracování kapra, pokud to neumíme sami, si necháme prodejcem z vykuchaného kapra ponechat vnitřnosti, které zbydou po odstranění žluči.
Vyhodíme sádlo, střívka a plovací měchýř (i když v Číně dovedou připravit jídlo i z tohoto). Všechny ostatní vnitřnosti můžeme použít. Pokud si nejsme jisti, necháme jen jikry nebo mlíčí, a zbytek vyhodíme.
A protože by vánoční polévka měla obsahovat mlíčí i jikry, někdy lze to, co u našeho kapra chybí, u prodejce dokoupit nebo vyprosit, protože ne všichni zákazníci si vnitřnosti při nákupu berou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit vánoční rybí polévku
Všechny části ryby opláchneme čistou vodou.
- Z hlavy odstraníme žábry, pokud je již neodstranil prodejce, a oči, pokud je nekonzumujeme. Odstranění žaber není z důvodu hořkosti, jak se někdy traduje, ale vařené žábry by zakalily vývar, navíc v nich mohou být ukrytí parazité.
- Do hrnce vložíme kromě hlavy i různé použitelné odřezky (hřbet), ploutve a ocas, přidáme několik kuliček celého nového koření a celého pepře, kousek cibule, případně oloupaný stroužek česneku, osolíme, zalijeme studenou vodou a vaříme mírným varem do změknutí. Scedíme a vývar ponecháme.
- Na másle osmahneme kořenovou zeleninu, zalijeme rybím vývarem a zahustíme jíškou.
- Do polévky můžeme ještě připravit sváteční knedlíčky.
- Přidáme nakrájené vnitřnosti a důkladně provaříme alespoň 20 minut. Do polévky obereme maso z vývaru a okořeníme ji špetkou nastrouhaného muškátového oříšku.
- Na talíři polévku doplníme petrželkou a na másle osmaženými kostičkami žemle.
Kromě klasické polévky můžete připravit také staročeskou rybí polévku s hrachem nebo pikantní maďarskou halászlé.
Při vaření pomůže natočené video
Tak ať váš Štědrý den hezky začne i příjemně skončí!
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Jak na ty nejlepší topinky? Základem je tvrdý chleba a správný tuk. Známe fígl, jak chleba správně nakrájet a čím ho ochutit
7 receptů na nejlepší knedlíčky do polévek: Na sváteční příležitosti se hodí kvasnicové, vajíčkové, kuskusové i játrové
Komentáře