Jak vařit chřest? Správnou přípravou zachováme chuť, barvu i všechny cenné vitamíny
Chřest je velmi oblíbená a cenná jarní zelenina. K dostání je buď zelený, nebo bílý, který se liší mírně chutí i přípravou. Jeho hlavní sezóna je od dubna do června, proto toho využijte a dopřejte si tuto pochoutku, která během roku již nebude k dostání.
Chřest patří k velkým lahůdkám a to nejen mezi vegetariány. S jemnou omáčkou nebo zamotaný v plátku slaniny je výborným obědem či večeří. Rozhodně okouzlí i při grilování jako šťavnatá příloha k masu. Jedná se o nízkokalorickou potravinu s vysokým obsahem minerálních látek a vitamínů. Na přípravu je jednoduchý, nicméně je třeba dodržet několik rad, abychom jej nepřevařili a tím v chřestu nezničili vše cenné.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vařit chřest
Chřest je třeba před vařením připravit. Důkladně jej umyjeme a v případě mladého zeleného chřestu není třeba vůbec loupat, jen odkrojit dřevnaté konce (přibližně 2-3 cm). U staršího zeleného chřestu oloupeme škrabkou směrem od hlavičky dolů poslední třetinu výhonku. V případě bílého chřestu oloupeme výhonek celý až po hlavičku. Slupky nevyhazujeme a můžeme je využít dále na vývar pro chřestovou polévku.
- Do hrnce umístíme chřest "na stojato", aby špičky zůstaly nad vodou, jinak se velmi rychle rozvaří. Pro lepší manipulaci můžeme chřest také svázat provázkem.
- Do vody přidáme 1 lžičku soli, 1-2 lžičky cukru a 1 lžíci másla. Můžeme přidat i bobkový list a v případě bílého chřestu 1 lžičku citronové šťávy.
- Chřest vkládáme do vařící ochucené vody a zelený vaříme přibližně 2-5 minut, bílý o něco déle, asi 5-8 minut podle velikosti výhonků.
- Po uvaření chřest zchladíme ponořením do vody s ledem.
- Vodu po vaření můžeme dále využít pro chřestovou polévku.
Bílý chřest s vaječným krémem
Bílý chřest roste pod zemí, kde je nedostatek světla a díky tomu si zachová svou bílou barvu. Chutí je jemnější než zelený chřest, ale je třeba jej dobře očistit, protože má silnější slupku. Výborně se k němu hodí smetanové jemné omáčky a krémy.
Inspirujte se naším receptem na chřest s vaječným krémem, připravený z uvařených vajec, šlehačky a másla. Celý postup, jak chřest vařit a připravit krém, můžete zhlédnout v našem video-návodu.
Chutná vám více zelený nebo bílý chřest? Podělte se námi do komentářů pod článkem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vařit jáhly. Zdravě doplní jídelníček a jejich příprava není složitá
7 nejlepších chřestových receptů. Populární chřest se dá vařit, zapékat, smažit i grilovat. Pochutnáme si na polévkách a salátech
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře