Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sous-vide, z francouzského „ve vakuu", je označení pro metodu pomalého vaření potravin ve vakuových sáčcích bez přístupu vzduchu. Nejčastěji se takto připravuje maso, vakuovat a pomalu uvařit však lze i ryby a zeleninu.

Vaření metodou sous-vide má několik benefitů, jako je nižší váhová ztráta, šťavnatější maso, jelikož se takto vaří ve vlastní šťávě, a zachování původních vlastností suroviny, jako je barva a obsah živin. A jak správně na to?

Jak vařit metodou sous-vide

Abychom mohli doma vařit metodou sous-vide, potřebujeme troubu nebo multifunkční hrnec s funkcí sous-vide, případně speciální ponorný vařič. Ten se umístí na obyčejný větší hrnec, do kterého se nalije voda a přidá se vakuovaná potravina. Vařič po celou dobu přípravy v hrnci udržuje potřebnou konstantní teplotu.
  • Nejčastěji se metodou sous-vide připravují plátky hovězího a vepřového masa. Ty se spolu s kořením, čerstvými či sušenými bylinkami a olivovým olejem, případně kouskem másla, vloží do speciálních sáčků na vakuování. Pomocí vakuovačky se ze sáčku vysaje veškerý vzduch.
  • Takto vakuované maso můžete ihned vařit nebo ho nechat několik dní odležet v lednici. Vakuování totiž výrazně prodlužuje trvanlivost masa i dalších potravin. Uvádí se, že řádně vakuované vepřové maso vydrží v lednici až tři týdny, hovězí dokonce i více jak měsíc.
  • Sáček s masem, případně jinou potravinou vhodnou k vakuování, se přemístí do vodní lázně. Délka vaření a teplota vody se liší v závislosti na druhu potraviny, tloušťce plátku masa a požadovaného stupně propečení. Teplota se však pohybuje od zhruba 50 do 80 °C, čas od 15 minut až po několik hodin.
  • Potravinu uvařenou sous-vide můžeme vyndat ze sáčku a ihned konzumovat, pokud ji ale ihned po vytažení z vody šokově zchladíme v ledové lázni, můžeme ji dále skladovat v lednici až několik dnů.
  • Červené maso se doporučuje po vaření metodou sous-vide zprudka osmahnout z obou stran na pánvi či grilu, aby se na povrchu vytvořila krásně opečená kůrka.

Sous-vide bez vakuovačky

Vakua můžeme docílit i bez vakuovačky potravin. Maso, rybu či zeleninu umístíme do pevného, uzavíratelného sáčku. Zasuneme do něj část brčka, které držíme při okraji. Zbytek sáčku pečlivě uzavřeme zipem a necháme pouze otvor na brčko. To posuneme co nejblíže k potravině a ústy vysajeme vzduch. Na jeden nádech musíme vysát veškerý vzduch, brčko vytáhnout a rychle sáček uzavřít.
Nejen bez vakuovačky, ale i bez speciálních přístrojů na vaření metodou sous-vide, si můžeme doma připravit luxusní hovězí rump steak. Chuť kvalitního masa nepřebíjíme všemožným kořením, pouze solíme, pepříme a pro vůni přidáváme čerstvé bylinky.

Komentáře

Další tipy a triky