Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vaření s vínem nebo přidání vína do pokrmu má svá pravidla. Jen tak víno předá ze sebe to nejlepší a jídlo skutečně pozdvihne
Zdroj: Pixabay

Do mnoha pokrmů se během vaření přidává víno. Dodá pokrmu nezaměnitelnou vůni a chuť, červené víno i barvu. Víno přidáváme do základu a necháme ho prudce odpařit. Také z něj můžeme připravit marinády nebo omáčky na dezerty. Používáme jen víno, které nám chutná.

Pokud víno použijeme nesprávně, pokrm není chutný a strávníci jsou zbytečně zklamaní. Bývá to mnohdy i důvod, proč lidé jídla s vínem odmítají. Přitom stačí dodržet několik zásad, aby víno mohlo ukázat, jak umí ochutit jídlo.

Francouzská

Francouzská kuchyně platí za ekvivalent toho nejlepšího, co člověk může ochutnat. Ceníme si jí natolik, že byla v listopadu 2010 přidána organizací UNESCO na Světový seznam nemateriálního kulturního…

Jak vařit s vínem

Není to složité, jen je potřeba dodržet některá pravidla.

  • Je asi zbytečné přidávat do jídla opravdu drahé víno, ale bylo by velkou chybou si myslet, že nějaký "nechutný patok" jídlu prospěje. Řídíme se proto důležitou zásadou, že do jídla nedáváme víno, které nám nechutná. Obvykle se stejný typ vína podává později k pokrmu i jako nápoj.
  • Většinou se k tmavým masům (hovězí, zvěřina) používá červené víno, ke světlým (drůbež, králík, ryba) zase bílé. Podobně se řídíme i při kombinování vína a zeleniny
  • Víno může být i součástí marinády, například před grilováním nebo pečením.
  • Dezertní (sladká) vína používáme do moučníků a dezertů.
  • Víno můžeme také zredukovat odpařením, čímž získáme výraznější chuť.
  • Víno se používá víceméně jako koření (přísada) - přidáváme obvykle 1-2 dl na 4 porce.
  • Víno při vaření přidáváme většinou hned po osmažení cibulového nebo zeleninového základu. Necháme je prudce odpařit, pak teprve přidáváme další tekutiny. Tím se odpaří alkohol a chuťové i aromatické složky získají na žádoucí intenzitě.

Víno v zahraniční kuchyni

Díky dodržení těchto zásad předá víno jídlu to nejlepší. Vaření s vínem a konzumaci pokrmů, ve kterých jste víno použili, si jistě oblíbíte. Pokrmy s vínem známe hlavně z francouzské a italské kuchyně. Začátečníci se mohou podle našeho videoreceptu naučit vařit např. skvělé italské krémové rizoto.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky