Jak vařit v páře. Jednoduchý postup podle videonávodu
Vaření v páře je jednoduchý způsob přípravy jídla, který používaly i naše babičky. Tento způsob vaření je vůči potravinám šetrný a zachová v nich vyšší podíl vitamínů a minerálů, které by se při obyčejném vaření vyluhovaly z velké části do vody.
Vaření v páře je snadné a pokud postup vyzkoušíme, nejspíš se k němu budeme rádi vracet. Vařit v páře lze více způsoby - můžeme si pořídit elektrický parní hrnec nebo nástavec pro vaření v páře na hrnec klasický. Tím nejjednodušším způsobem je ale vaření na klasickém pařáčku, který také udělá dobrou službu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vařit v páře
Jednoduchý skládací pařáček z nerezového materiálu koupíme v domácích potřebách. Má univerzální velikost pro různé velikosti hrnců. Postup při vaření s pařáčkem je snadný:
- Do hrnce dáme jen tolik vody, aby sahala těsně pod pařáček.
- Na pařáček narovnáme očištěnou zeleninu (nebo jiné potraviny). Jednotlivé kusy by měly být stejně velké, aby se uvařily současně (např. stejně velké brambory).
- Hrnec uzavřeme pokličkou, aby pára neunikala ven.
- Vodu uvedeme do mírného varu - jde to velmi rychle, protože je jí jen málo. Při varu vzniká pára, která stoupá vzhůru a prohřívá potraviny na pařníku.
- Pokud zeleninu vaříme déle (např. větší červenou řepu), jsme opatrní, aby se všechna voda nevyvařila. V případě potřeby trochu vody dolijeme.
- Zda je už zelenina změklá, to poznáme pomocí zkoušky nožem. Správně uvařená zelenina by si měla zachovat mírnou křupavost, neměla by být "blátivá" a rozvařená.
- Uvařenou zeleninu můžeme hned po uvaření podávat jako přílohu. Stačí ji doplnit na talíři dresinkem nebo jen posolit. Zeleninu můžeme také dále zpracovat např. květák obalit v trojobalu a usmažit.
Kromě zeleniny v páře vaříme např. brambory, ovoce, knedlíky nebo maso, včetně rybího. Knedlíky z předešlého dne v páře jednoduše ohřejeme.
Vaření v páře má celou řadu výhod. Zelenina si zachová pěknou barvu a více přirozené chuti. Při této úpravě jídel nepotřebujeme žádný tuk. Vaření v páře šetří náš čas - nic nemusíme míchat, jen pohlídáme dobu vaření. Navíc je toto vaření šetrné vůči našemu zdraví a hodí se i pro přípravu dětských jídel.
Komentáře