Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vaření v páře je snadné, rychlé, úsporné a zdravé. Co k tomu potřebujeme?
Zdroj: Pixabay, imagesBG

Vaření v páře je považováno za zdravý a šetrný způsob přípravy pokrmů. V páře nejčastěji vaříme zeleninu, ale uvařit tak můžeme skoro všechno. Pokud si pořídíme parní hrnec, dostane pro nás populární způsob vaření nové a zajímavé rozměry.

Vaření v páře zachová v našich pokrmech důležité živiny, výtečnou chuť i vůni a také pěkné svěží barvy. Tento způsob vaření je vhodný pro naše zdraví, snadný, rychlý a úsporný. Doporučuje se pro malé děti, pro dospělé i při dietách. Nepotřebujeme k tomu olej ani jiný tuk. Při klasickém vaření ve vodě se důležité vitamíny a minerály z velké části vyluhují do vody, ve které vaření probíhá, ale při vaření v páře je tomu jinak. Co k vaření v páře potřebujeme? Můžeme si pořídit elektrický parní hrnec, ale stačí nám jen obyčejný pařáček, který znaly i naše babičky.

Jak vařit v páře

Vaření v páře můžeme provádět různými způsoby, představíme vám je od těch nejsnazších.

  1. Nejsnazší je vaření v obyčejném hrnci s trochou vody na pařáčku - tento způsob je dostačující a pokud v páře nevaříme často, tak vyhovující. Tímto způsobem v páře vařily i naše babičky.
  2. Na obyčejný hrnec, který máme doma, si můžeme dokoupit pouze napařovací síta (např. z kvalitního plastu). Není třeba kupovat rovnou celý napařovací hrnec. 
  3. Vaření v páře může probíhat také v parním hrnci, který postavíme na sporák. Jeho součástí je několik pater z nerezového materiálu, některá provedení využívají kvalitní plast. Parní hrnce jsou praktické a spodní část s pokličkou se dá používat i jako obyčejný hrnec. Při napařování je nejníže hrnec s vodou a nad ním jsou patra s děrovanými dny. Při výběru hrnce si zkontrolujeme, jestli je určený pro plotýnky, které máme k dispozici (např. indukční, plynové nebo elektrické).
  4. Populární možností je vaření v samostatně stojícím parním hrnci, který má vlastní elektrický přívod. Vybrat si můžeme mezi celou řadou typů od různých výrobců a na výběru si dáme záležet. Hrnec by měl být kvalitní, praktický a protože je větší, vybíráme takový, který nám nebude doma zbytečně překážet. V parním hrnci můžeme současně vařit různé "části" oběda - např. zeleninu, maso a rýži.

Co můžeme vařit v páře

Od babiček známe klasické ohřívání a vaření knedlíků, ale vaření v páře se hodí pro celou řadu dalších potravin. Můžeme takto uvařit brambory, různou zeleninu nebo ovoce a dokonce i luštěniny, rýži a maso (včetně rybího)

Podívejte se na oblíbené recepty pro vaření na páře.

Komentáře

Další tipy a triky