Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vaření v tlakovém hrnci nám umožní v mnohem kratší době než při běžném vaření uvařit pokrm se zachováním většiny vitamínů a s nízkou spotřebou energie, to se rozhodně vyplatí. Pro začátečníky ve vaření tu máme několik tipů, jak hrnec využít naplno.

Tlakové hrnce výrazně šetří spotřebu energie potřebné k uvaření jídla. Zvlášť u masa je časová a energetická úspora opravdu výrazná. S našimi tipy budou vaše vývary a dušené pokrmy dokonalé. Připravili jsme pro vás jednoduchý přehled.

Jak vařit v tlakovém hrnci

Poradíme vám, jak by měla probíhat příprava, samotné vaření i jeho ukončení.

  • Ujistíme se, že je bezpečnostní ventil v poklici pohyblivý a propustný. Také zkontrolujeme umístění a funkčnost těsnící gumy.
  • Moderní hrnce mají způsob šetrného bio vaření, vhodný zejména pro zeleninu. Díky nižšímu tlaku (a tím i teplotě) se v ní uchová více vitamínů než při klasickém vaření.
  • Při vaření pod tlakem stačí méně tekutiny i tuku, pokrm je tedy dietnější a chuť zůstává. Nutné množství tekutiny, aby se pokrm nepřipálil, je 2-3 dl.
  • Hrnec plníme do 2/3 maximálního objemu. Pozor musíme dát při vaření potravin, které pění, bobtnají nebo snadno vzkypí (luštěniny, maso). Při jejich vaření plníme raději hrnec jen do poloviny.
  • Hrnec uzavřeme, zapneme na nejvyšší stupeň a hlídáme.
  • Začátek varu poznáme sluchem i zrakem: hrnec začne mírně syčet a z ventilu uniká jemná pára, u moderních hrnců to ukáže tepelný ukazatel. Ztlumíme přívod energie a vaříme podle návodu. Kousky nebo plátky masa vaříme 20-30 minut. Celé velké nebo tuhé kusy masa potřebují asi hodinu. Pak přívod energie vypneme, hrnec využívá vlastní naakumulovanou energii k dovaření. S tímto časem navíc musíme počítat při plánování práce.
  • Hrnec otvíráme, až když se pojistný ventil uvolní. Pozor na možné opaření párou z pokrmu. Dříve běžné ochlazování hrnce proudem vody nelze doporučit.

Tlakový hrnec

Takřka každá česká rodina má svůj papiňák, neboli tlakový hrnec. Má silné stěny a je pevně uzavíratelný, takže umožňuje vařit o vyšším tlaku, než je okolní tlak atmosferický, a tedy i o vyšší teplotě…

Podle našeho videa se můžete naučit uvařit v tlakovém hrnci velmi chutné a rychlé přílohové brambory.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky