Jak vařit vepřové koleno? Divoké koření dodá ovaru skvělou chuť i správný šmrnc
Vepřové koleno je velmi oblíbenou pochoutkou pro rodinné sešlosti, ale je skvělé i jako oběd na Nový rok. Nemějte obavy z jeho přípravy, nachystejte si dostatečně velký hrnec a pojďte si ho uvařit spolu s námi.
Vepřové koleno milujeme na všechny způsoby - uzené, grilované, pečené i vařené. S našimi tipy ho zvládnete uvařit s naprostou lehkostí, až se budete divit. Uvařte své rodině oběd hodný královské hostiny, jehož příprava zabere jen minimum práce.
Mohlo by vás zajímat
Jak uvařit vepřové koleno
Nejprve se musíte rozhodnout, zda chcete připravovat koleno přední nebo zadní - přední je menší a libovější, zadní o mnoho větší a prorostlejší. Pokud tedy neholdujete prorostlému masu, zvolte přední koleno (to zadní je lepší k pečení).
- Připravte si potřebné ingredience: vepřová kolena (podle počtu osob a jejich apetitu), divoké koření - nové koření, celý pepř a bobkový list, sůl a cibuli.
- Chcete-li získat i vývar, koleno vložte do studené vody, přidejte všechno koření, sůl i oloupanou celou cibuli a na mírném plamenu začněte vařit. Přidat můžete i kořenovou zeleninu, která následně zůstane v polévce. Pokud nemáte v plánu připravovat polévku, vložte koleno do vroucí vody - nevznikne tak vývar, ale maso se velmi rychle zatáhne a uchová si dokonalou šťavnatost a chuť.
- Pozvolna vařte, dokud maso nepůjde zlehka oddělit od kosti - to trvá zhruba 2,5–3 hodiny. Použít však můžete tlakový hrnec, ve kterém bude koleno hotové rychleji - asi po 1,5 hodině. V pomalém hrnci ho můžete zase táhnout přes noc.
- Koleno servírujte podle libosti - s čerstvým domácím chlebem, křenem a plnotučnou hořčicí, k obědu pak s vařenými či pečenými bramborami.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Ještě delikátnější je však vepřové koleno pečené - obzvláště pak, pokud ho předem marinujete. Jeho do mřížky nařezanou, do křupava opečenou kůrčičku jen tak něco nepřekoná. Předvařené a následně upečené vepřové koleno připravíte snadno podle videoreceptu z naší dílny.
Dobrou chuť a krásný nový rok.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Ovar jako ze zabijačky: Snadno jej uvaříte i doma v paneláku. Výbornou chuť zajistí správné koření, skvělou přílohou je vejmrda
Nejlepší recepty z vepřového masa: Vychutnejte si guláš, výpečky i koleno
4 tipy na přípravu vepřového kolena: Hodí se na vaření, pečení i do polévky
Komentáře