Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak vykuchat slepici. Provedeme vás postupem krok za krokem
Zdroj: Pixabay

Pokud jste se rozhodli chovat slepice, dříve nebo později bude potřeba nějakou slípku zabít. Ať už z důvodu redukce hejna nebo při potřebě vyřadit starou slepici. Kdo slepice chová, měl by je umět také zabít, oškubat a vykuchat.

Ještě před padesáti lety se hospodyňkám ani nesnilo o tom, že by si mohli zajít do obchodu koupit drůbež oškubanou, vykuchanou a zchlazenou. Kdo chtěl jíst drůbež, mohl si ji koupit i s peřím nebo sáhnout do vlastního hejna. I když je tato doba za námi, není od věci umět slepici oškubat a vykuchat.

Jak vykuchat slepici krok za krokem

Potřebujeme ostrý a tenký nůž, kbelík na zbytky, misku na droby a pekáč na slepici.

  • Oškubanou slepici položíme na záda, pařáty k sobě. Pařáty odřízneme v kloubu. Někdo z nich vaří polévku, většina z nás je ale vyhodí.
  • Pod hrudním košem nařízneme břišní stěnu a vedeme řez ke kloace. Musíme velmi opatrně, abychom neprořízli střeva. Před kloakou řez rozdělíme a vedeme po obou stranách biskupa.
  • Rukou sáhneme do hrudního koše a celý obsah vyjmeme. Zvlášť do misky dáme srdce, žaludek a játra, ze kterých jsem odřízli žluč. Žaludek je třeba ještě rozříznout, vyprázdnit obsah a odstranit ztvrdlou sliznici.
  • Nyní odřízneme biskupa a společně se zbytkem vnitřností ho můžeme vyhodit. Někteří nedají na biskupa dopustit a dál ho zpracovávajíBiskup je výběžek mazové žlázy, jedná se o velmi tučné maso, které se nejčastěji peče nebo udí.
  • Dále odstraníme volátko. Z místa, kde byla uťatá hlava vedeme řez dolů, až ke klíční kosti. Nahmatáme vole a rukou ho i s obaly vyjmeme.
  • Nakonec odstraníme zbytky dýchací i trávicí trubice a odřízneme volnou kůži z krku.
  • Slepici opláchneme a dáme do druhého dne do lednice, aby se maso tzv. vydýchalo.

Druhý den můžeme se slepicí nakládat podle potřeby. Můžeme ji rozporcovat, tedy rozdělit na menší části, nebo ji celou upéct. Inspirujte se třeba naším receptem na pečené kuře s nádivkou.

 

Komentáře

Další tipy a triky