Jak vykuchat slepici. Provedeme vás postupem krok za krokem
Pokud jste se rozhodli chovat slepice, dříve nebo později bude potřeba nějakou slípku zabít. Ať už z důvodu redukce hejna nebo při potřebě vyřadit starou slepici. Kdo slepice chová, měl by je umět také zabít, oškubat a vykuchat.
Ještě před padesáti lety se hospodyňkám ani nesnilo o tom, že by si mohli zajít do obchodu koupit drůbež oškubanou, vykuchanou a zchlazenou. Kdo chtěl jíst drůbež, mohl si ji koupit i s peřím nebo sáhnout do vlastního hejna. I když je tato doba za námi, není od věci umět slepici oškubat a vykuchat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vykuchat slepici krok za krokem
Potřebujeme ostrý a tenký nůž, kbelík na zbytky, misku na droby a pekáč na slepici.
- Oškubanou slepici položíme na záda, pařáty k sobě. Pařáty odřízneme v kloubu. Někdo z nich vaří polévku, většina z nás je ale vyhodí.
- Pod hrudním košem nařízneme břišní stěnu a vedeme řez ke kloace. Musíme velmi opatrně, abychom neprořízli střeva. Před kloakou řez rozdělíme a vedeme po obou stranách biskupa.
- Rukou sáhneme do hrudního koše a celý obsah vyjmeme. Zvlášť do misky dáme srdce, žaludek a játra, ze kterých jsem odřízli žluč. Žaludek je třeba ještě rozříznout, vyprázdnit obsah a odstranit ztvrdlou sliznici.
- Nyní odřízneme biskupa a společně se zbytkem vnitřností ho můžeme vyhodit. Někteří nedají na biskupa dopustit a dál ho zpracovávají. Biskup je výběžek mazové žlázy, jedná se o velmi tučné maso, které se nejčastěji peče nebo udí.
- Dále odstraníme volátko. Z místa, kde byla uťatá hlava vedeme řez dolů, až ke klíční kosti. Nahmatáme vole a rukou ho i s obaly vyjmeme.
- Nakonec odstraníme zbytky dýchací i trávicí trubice a odřízneme volnou kůži z krku.
- Slepici opláchneme a dáme do druhého dne do lednice, aby se maso tzv. vydýchalo.
Druhý den můžeme se slepicí nakládat podle potřeby. Můžeme ji rozporcovat, tedy rozdělit na menší části, nebo ji celou upéct. Inspirujte se třeba naším receptem na pečené kuře s nádivkou.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Škubání slepice krok za krokem: Jak postupovat a na co si dát pozor
Komentáře