Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

6 tipů, jak vylepšit dýňovou polévku: Podle tohoto receptu bude její chuť naprosto famózní
Zdroj: TopRecepty.cz

Když se řekne podzim, mnozí si představí lahodnou dýňovou polévku, která zahřeje v sychravých dnech a svou barvou navodí pozitivní náladu. Na přípravu je velmi jednoduchá a nezabere příliš času. Jak ji ale pozvednout a vylepšit, aby se jednalo o polévku, na jejíž chuť jen tak nezapomenete? Stačí využít pár triků a rázem se stanete královnou dýňových polévek.

Dýňová polévka se nejčastěji připravuje z dýně hokkaido, která je velmi snadná na zpracování, protože se u ní nemusí loupat slupka. Postačí dýni rozpůlit a vydlabat, hned je nachystaná k přípravě polévky. Dýně hokkaido je plná vitamínů a minerálů. Jedná se o vitamínovou bombu, kterou byste neměli na podzim vynechat.

Základní recept na dýňovou polévku

Dýně hokkaido je oblíbená pro svou sladkou, jemnou, oříškovou chuť, díky níž je její použití v kuchyni velmi široké. Můžete si z ní připravit placičky, kompot, marmeládu, nebo ji upéct v troubě.

  • Dýňová polévka je rychlá, snadná a chutná. Na její přípravu budete potřebovat: 750 g dužiny dýně hokkaido, 1 l vývaru, 2 stroužky česneku, šťávu z cca 2 cm čerstvého zázvoru, sůl, čerstvě mletý pepř a 1 zakysanou smetanu.
  • Z dýně vybereme semínka a na polévku použijeme asi 750 g dužniny.
  • Vývar přivedeme k varu, vložíme nakrájenou dýni a vaříme do změknutí. Chvíli před koncem přidáme prolisovaný česnek.
  • Polévku rozmixujeme a dochutíme šťávou ze zázvoru (dobře jde vymačkat lisem na česnek), solí a pepřem. Na talíři ozdobíme zakysanou smetanou a opraženými semínky.

Vylepšení dýňové polévky

Chuť polévky můžete ještě vylepšit, a to několika způsoby.

  1. K drobnému dochucení vám pomůže různé koření. Mezi nejčastěji používané patří kari, muškátový oříšek, česnek, nastrouhaný zázvor, chilli nebo tymián.
  2. Do polévky je vždy vhodnější použít zeleninový vývar než obyčejnou vodu. Docílíte tím výraznější chuti polévky.
  3. Často se také používá místo smetany kokosové mléko, které dodá pokrmu exotičtější chuť.
  4. Pokud chcete dýňovou polévku pozvednout o stupeň výš, vyzkoušejte dýni, česnek, cibuli i zázvor před vařením upéct v troubě dozlatova. Poté již stačí v hrnci vše zalít vývarem a rozmixovat. Tento způsob přípravy je poněkud delší, ale čeká vás gurmánský zážitek.
  5. Na závěr se doporučuje polévku zjemnit smetanou. Nejčastěji se používá lžíce zakysané smetany.
  6. Polévku lze dozdobit opraženými dýňovými semínky, plátky chilli papričky nebo plátky kokosu.

S přípravou dýňové polévky vám poradíme v našem video-receptu. Záleží pak na vás, jaký způsob vylepšení její chuti si vyberete.

A jaké recepty z dýně vaříte nejraději vy? Budeme rádi, když se s námi o své tipy podělíte v komentáři pod článkem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář