6 tipů, jak vylepšit dýňovou polévku: Podle tohoto receptu bude její chuť naprosto famózní
Když se řekne podzim, mnozí si představí lahodnou dýňovou polévku, která zahřeje v sychravých dnech a svou barvou navodí pozitivní náladu. Na přípravu je velmi jednoduchá a nezabere příliš času. Jak ji ale pozvednout a vylepšit, aby se jednalo o polévku, na jejíž chuť jen tak nezapomenete? Stačí využít pár triků a rázem se stanete královnou dýňových polévek.
Dýňová polévka se nejčastěji připravuje z dýně hokkaido, která je velmi snadná na zpracování, protože se u ní nemusí loupat slupka. Postačí dýni rozpůlit a vydlabat, hned je nachystaná k přípravě polévky. Dýně hokkaido je plná vitamínů a minerálů. Jedná se o vitamínovou bombu, kterou byste neměli na podzim vynechat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Základní recept na dýňovou polévku
Dýně hokkaido je oblíbená pro svou sladkou, jemnou, oříškovou chuť, díky níž je její použití v kuchyni velmi široké. Můžete si z ní připravit placičky, kompot, marmeládu, nebo ji upéct v troubě.
- Dýňová polévka je rychlá, snadná a chutná. Na její přípravu budete potřebovat: 750 g dužiny dýně hokkaido, 1 l vývaru, 2 stroužky česneku, šťávu z cca 2 cm čerstvého zázvoru, sůl, čerstvě mletý pepř a 1 zakysanou smetanu.
- Z dýně vybereme semínka a na polévku použijeme asi 750 g dužniny.
- Vývar přivedeme k varu, vložíme nakrájenou dýni a vaříme do změknutí. Chvíli před koncem přidáme prolisovaný česnek.
- Polévku rozmixujeme a dochutíme šťávou ze zázvoru (dobře jde vymačkat lisem na česnek), solí a pepřem. Na talíři ozdobíme zakysanou smetanou a opraženými semínky.
Vylepšení dýňové polévky
Chuť polévky můžete ještě vylepšit, a to několika způsoby.
- K drobnému dochucení vám pomůže různé koření. Mezi nejčastěji používané patří kari, muškátový oříšek, česnek, nastrouhaný zázvor, chilli nebo tymián.
- Do polévky je vždy vhodnější použít zeleninový vývar než obyčejnou vodu. Docílíte tím výraznější chuti polévky.
- Často se také používá místo smetany kokosové mléko, které dodá pokrmu exotičtější chuť.
- Pokud chcete dýňovou polévku pozvednout o stupeň výš, vyzkoušejte dýni, česnek, cibuli i zázvor před vařením upéct v troubě dozlatova. Poté již stačí v hrnci vše zalít vývarem a rozmixovat. Tento způsob přípravy je poněkud delší, ale čeká vás gurmánský zážitek.
- Na závěr se doporučuje polévku zjemnit smetanou. Nejčastěji se používá lžíce zakysané smetany.
- Polévku lze dozdobit opraženými dýňovými semínky, plátky chilli papričky nebo plátky kokosu.
S přípravou dýňové polévky vám poradíme v našem video-receptu. Záleží pak na vás, jaký způsob vylepšení její chuti si vyberete.
A jaké recepty z dýně vaříte nejraději vy? Budeme rádi, když se s námi o své tipy podělíte v komentáři pod článkem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit krémovou polévku z dýně hokkaido? Rychlá a jednoduchá polévka chutná výborně a skvěle zahřeje
Kandovaná dýně je pochoutkou, zdrojem energie i součástí některých moučníků. Kandovat dýni není složité a zvládne to každý
Očistit dýni a připravit ji k další úpravě zvládne podle našeho videa každý. Cenná surovina se hodí pro mnoho skvělých pokrmů
Komentáře